- 0470-16116
- info@ifkvaxjo.se
Vem är du och var kommer du ifrån?
Mitt namn är Tilde och jag kommer från Höör som ligger i Skåne.
Vad fick dig att komma till IFK Växjö?
Eftersom jag efter friidrottsgymnasiet fortsatte att bo och plugga i Växjö. Kändes så naturligt att byta till ifk Växjö.
Vad gör du när du inte är i friidrottshallen?
Eftersom jag efter friidrottsgymnasiet fortsatte att bo och plugga i Växjö. Kändes så naturligt att byta till ifk Växjö.
Vad är dina mål för säsongen 2024?
Mina mål är att fortsätta utvecklas och springa fortare än vad jag gjort tidigare, samt fortsätta vara skadefri.
Vad är dina bästa friidrottsminnen som aktiv hittills i karriären?
Mina bästa minnen hittills är u20-EM samt de träningsläger jag har åkt på.
Din bästa idrottsminne från läktaren?
Varje gång Duplantis sätter världsrekord!
Om du fick vara en annan friidrottare för en dag, vem hade du velat vara och varför?
Jag hade velat vara Keely Hodgkinson eftersom hon är så trevlig i alla intervjuer och pratar brittiska.
Har du någon dold talang du vill dela med dig?
Jag kan göra masken både framåt och bakåt på dansgolvet.
Sedan
2012 har Växjöolympiaden ägt rum inomhus i den moderna Telekonsult Arena. År
2023 slår tävlingen sitt deltagarrekord med imponerande 520 deltagare, som
tillsammans har anmält sig till imponerande 1664 starter. Vad som gör
Växjöolympiaden unik är att deltagarna inte behöver vara med i någon förening.
Istället representerar dem sin skola i tävlingen.
Första
start är kl. 10.00 och fram till kl. 14.00 kommer det vara fullt ös i
Telekonsult Arena och Tipshallen (där bollkast genomförs). Tävlingen är slut ca
15.30 då många barn vill testa sin snabbhet på distanserna 60 meter och 600 meter.
Ser
vi till antalet anmälda barn per skola leder Mohedaskolan med hela 79 barn som
deltar, detta tack vare stöd från ICA Grytan i Moheda som betalar deltagarnas
startavgift. Gustavslundsskolan är har näst flest antal anmälda med 47 stycken,
och Öjaby Skola ligger på tredje plats med 39 anmälda deltagare.
Precis som vilken friidrottstävling som helst inomhus i Växjö genomförs tävlingen i Telekonsult Arena, och den sänds live via Telekonsult Arenas YouTube-kanal. Produktionen av sändningen är ett resultat av flera engagerade föräldrar till barnen i verksamheten som lägger ner otaligt många timmar i vårt mediarum.
En
anmärkningsvärd detalj är att Växjöolympiaden inte har en traditionell
prisutdelning. Istället får varje deltagare en väl förtjänt deltagarmedalj som
erkännande för deras ansträngningar.
"Vi
anser att det är viktigt att främja rörelseglädjen hos barn och ungdomar, och
Växjöolympiaden är en av våra stolta insatser i detta syfte. Det är också ett
utmärkt sätt för oss att välkomna nya barn till vår verksamhet, då många
deltagare i Växjöolympiaden får sin första smak av riktig friidrott,"
säger Mikaela Wieslander Mayer, klubbchef på IFK Växjö.
Utöver deltagarmedaljen och nummerlappen får alla anmälda deltagare också en stilren t-shirt från Craft och ett diplom med sina personliga resultat.
Här hittar du information som resultat, tidsprogram, och livesändning. Växjöolympiaden
... och som hon sprang. Det blev dubbla guld på dubbeln 400m (57.97) & 400mh (62.50) med nästan 50 meters marginal på båda sträckorna.
... och framförallt vill jag tacka Ingela Nilsson som har gjort mer än vad man kan önska från en coach. Vill även tacka andra coacher, klubbkompisar och kansli som har hjälp mig med min satsning i Växjö. Jag har flyttat till Malmö och kommer fortsätta min satsning där i MAI där jag fick möjlighet till ansluta till en sprint grupp och främsta anledning är för att jag behöver miljöombyte helt enkelt. Tack för mig och se spå banan!
Vi önskar Thomas STORT lycka till i Maaalmou och välkommen åter!
Lena Ravelli från Idrottskliniken kommer gå igenom de vanligaste skadorna hos ungommar, varför de sker och hur du som tränare/ledare kan upptäcka dem i tid samt förebygga dem. Hon kommer även praktiskt gå igenom hantering av skador när de väl sker samt tejpning.
IFK bjuder på detta samt en mattig macka så ni kan prioritera denna viktiga snabbkurs! 🙌
Hur skapas engagemang och delaktighet?
I våras bjöd styrelsen in till en kväll för funktionärer som tack för engagemang för klubben. Förutom diverse trevliga aktiviteter och en god buffé berättade styrelsen om sitt arbete samt informerade om vårt kommittéarbete som vi önskar få igång ännu mer. Dvs olika forum för att fånga upp alla goda tankar och idéer som vi vet finns bland våra medlemmar.
Att sitta med i en kommitté är varken jobbigt eller tidskrävande.
Det är en möjlighet för dig som har både små och stora tankar och idéer kring klubbens utveckling som styrelsen sedan kan arbeta vidare med.
Vi vet att engagemang och delaktighet skapas genom att bli sedd och lyssnad på – att min idé blev verklighet
Har du tankar och idéer inom följande områden som du vill dela med dig av?
-Våra långlopp: Växjöloppet, Vårruset och Blodomloppet
-Våra arenaarrangemang som exempelvis: Växjöolympiaden, Quality Hotel Games, Växjömångkampen, Växjö Inomhuskast, SM-tävlingar
För intresse eller frågor, kontakta klubbens ordförande
070-959 51 83
10-gruppen
I P13 kom IFK Växjö Lag P13 1:a (Totalt 77 poäng, varav 39 poäng Match 2) av 5 st lag totalt och hade 6 st första placeringar (60 m, 200 mh, Stav, Tresteg, Kula, Spjut) och 1 st andra placeringar (1500m) samt vann även stafetten (5x60m) med nytt P13 klubbrekord på 41.00!
I F13 kom IFK Växjö Lag 10 blå 4:a (Totalt 157 poäng, varav 71 poäng Match 2) och hade 2 st första placeringar (1500m, 200mh). IFK Växjö Lag 10 Vit kämpade även dem väl och kom på 10:e plats (Totalt 97 poäng, varav 57 poäng Match 2) av totalt 16 lag, en första placering (stav) och två andraplaceringar (60m, 200mh). Pga en del sjukdom och skador i lagen, så kunde inte F13 grupp 10 lagen ställa upp med var sitt stafettlag, men fick ihop ett gemensamt stafettlag som sprang utom tävlan.
11-gruppen
I F13 ställde 11-gruppen upp med två lag. IFK Växjö Lag 11 Vit kom 5:a (Totalt 152 poäng, varav 81.5 poäng Match 2). De hade en första placering (kula) och en andraplacering (5x60m) samt en tredje placering (spjut). IFK Växjö Lag 11 Blå kom 9:a (Totalt 103.5 poäng, varav 62 poäng Match 2) av totalt 16 lag, de hade även en första placering (60m).
I P13 ställde 11-gruppen upp med ett lag. IFK Växjö Lag 11 kom 4:a (Totalt 35 poäng, varav 18 poäng Match 2) av totalt 5 lag. De hade 2 andra placeringar (spjut, 200mh) och två tredje placeringar (1500m, kula).
På första tävlingsdagen sprang laget Amanda Lennartsson, Emilia Franzén, Elin Joabsson och Elenie Carlsson svensk stafett. För den som inte känner till den stafetten är sträckorna i ordningsföljden 100m- 200m- 300m- 400m. Här kunde vi räkna ut att chanserna till en medalj var goda då vi har bland Sveriges snabbaste 200- och 400m's tjejer och på det en Amanda som alltid leverar när hon har en stafettpinne i handen. Tjejerna tog verkligen chansen och med nästan fyra sekunders marginal vann dem i överlägsen stil.
Vi hade även ett P17 lag på svenska stafetten med Gustav Johansson, Liam Belo da Silva, Kevin Nordin och Danilo Potaliko till start. Dessvärre räckte dem inte för vidareavancemang till finalen.
Dag två av tävlingarna skulle samma F19 lag springa korta stafetten 4x100m. Ett stark lag med chans på medalj även här, men "bara" medalj räckte inte för Amanda, Emelie, Elin och Elenie. Återigen utklassade dem all motstånd och vann med en halv sekunds marginal.
P17 killarna avslutade detta mästerskap genom att ta en fin 8e plats på 3x800m genom Liam, Kevin och Hugo Sjösten.
Kan nämnas att vi fick lämna fyra medaljkandidats lag hemma p.g a. lång säsong och slitna sprinters. Exempelvis skulle en upprepning av våra damers 4x100m's tid på Lag-SM kvalet i Högby gett oss silver i Södertälje.
Du hittar samtliga stafettresultat här!
Här kommer en lite rapport från coach Micke!
På 10km segrade Emma Ahlstrand före Camilla Zethreus i damklassen och i herrklassen var Joar Andersson 4:a på nya personliga rekordet 35.07. Även Theo Eriksson och Axel Jonsson satte nya personliga rekord med 37.33 (18:e) och 42.25.
På halva distansen, 5 km, var Alma Winroth först i mål med Agnes Sten som 3:a i damklassen.
Samtliga resultat för Blodomloppet hittar ni här!
Just på grund av Stafett-SM ligger så sent har vi färre lag än tänkt till start. Anledningen är att våra äldre atleter är lite väl slitna och har välbehövlig vila. Men vi har några lag till start i Södertälje till helgen med goda chanser till final och till och med medalj. Dessa 4 lag kommer till start:
Amanda Lennartsson, Elin Joabsson, Elenie Carlsson och Emilia Franzén kommer springa den svenska stafetten (100, 200, 300 och 400m) under lördagen och sedan med ett sträckbyte 4x100m. Då tillkommer Julia Falk och byter ut Elin. Båda lagen tävlar i F19 klassen!
På killsidan, i P17 klassen kommer vi även ha lag i svenska stafetten genom Liam Belo da Silva, Gustav Johansson, Kevin Nordin och Danilo Potaliko. På söndagen tillkommer Hugo Sjösten som tillsammans med Liam och Kevin kommer springa 3x800m.
Vi önskar lagen STORT lycka till!
All info kring tävlingen hittar du här!
Vem är Gabriel och var kommer du ifrån?
Jag heter Gabriel och är 21 år. Jag är född i Ljungby
men är uppvuxen på Gotland. Älskar och träna och
skulle beskriva mig själv som en glad och optimistisk
person.
Vad fick dig att åter komma till IFK Växjö?
Det var studier som fick mig att komma tillbaka till Växjö och därför kändes det också naturligt att komma till IFK Växjö
Vad gör du när du inte är i friidrottshallen?
Oftast så hänger jag med vänner, spelar datorspel eller jagar.
Vad är dina mål för säsongen 2024?
Mina mål är att förbli skadefri så att jag har möjligheten att kunna tävla. När jag klarar det målet så är det att bli bättre på 200m och 400m.
Vad är din bästa friidrotts minne som aktiv hittills?
Jag skulle säga att mitt bästa friidrotts minne är från när jag sprang 400m på Ungdomsfinnkampen och lyckades prestera mycket bättre än vad jag trodde jag skulle göra.
Din bästa idrottsminne från läktaren?
När jag fick se Mondo Duplantis hoppa stav live.
Om du fick vara en annan friidrottare för en dag, vem hade du velat vara och varför?
Jag hade velat vara Mattias Sunneborn för att få kunna ha samma mindset som han och lära mig lite av det.
Har du någon dold talang du vill dela med dig?
Jag kan smaka skillnaden på olika typer av mjölk.
Välkommen till IFK Gabriel!
Först och främst hade vi tre startande IFK´are där av en i Ungdomskampen. Det var Anna Askencrantz som kastade diskus i flickkampen med god resultat, hennes åttonde bästa hittills i karriären för att vara exakt. På seniorkampen var både Elin Lindeblad och Matilda Elfgaard i gång samtidigt. Elin sprang korta häcken mot finska väggen, Finlands utveckling på kort häck senaste åren är riktigt bra tillika riktigt tuff att möta. Elin gjorde dock ett godkänt lopp på sin nya lägsta nivå 13,7något. Denna gång 13,79.
Matilda var med och tog svensk trippel ledning mot finskorna, men dem gav sig inte utan tog tillbaka vinsten till sig.
Även Paulina Orell Sahlberg fanns på banorna när veteranstafetterna avgjordes till finsk fördel, sträckan denna gång 300m (svensk stafett).
I publiken hade vi en busslasts på 50 Växjöiter som kom och hejade och bland funktionärskapet fanns Anton Bertilsson i tekniska deligatet. I juryn Hittade vi Martin Joabsson som hanterade mest protester samt i juniorlandslagets coach och ledning hittade vi även Charlotte Schönbeck (löpcoach) och undertecknad sportchef som koordinator. Med andra ord, en j-kla massa IFK´are på plats när det är som roligast!
Samtliga resultat för Finnkampen hittar du här!
Det stämmer, IFK har startar en gång grupp som kommer köra tillsammans med löpgruppen på tisdagar. Konditionsgrenar som båda är känns det naturligt att träna tillsammans även om gång gänget går och anpassar passerna därefter.
Den som håller i gångruppen är ingen annan än 19-faldiga svenska mästarinnan i gång Monica Svensson!
Monica hälsar att alla i klubben är välkomna att testa på oavsett ålder eller konditions nivå, alla kan gå.
Är du nyfiken på att testa gång? Då är det tisdagar 17.45- 19.00 som gäller, samling på Telekonsult!
Har du frågor eller funderingar kring gång, kontakta coach Monica, 073-0923061 eller monicasvensson@telia.com
Det handlar om Elin Lindeblad och Matilda Elfgaard som tog var sitt silver på SM i Söderhamn tidigare i sommar. Det var även de två som individuellt fick vara med på första upplagan av Nordiska mästerskapen, så kanske inte en någon stor överraskning att ni kommer se dem i blå/gult på Stockholm Stadion (eller i tv) till helgen!
Resten av svenska seniortruppen hittar ni här och ungdomsgruppen här!
All info om Finnkampen hittar ni här!
Förutsättningarna för att tävla var minst sagt utmanande där lördagen bjöd först på skyfall och sedan starka och växlande vindar. Förstås lika för alla som deltog, men den normalt krävande grenen mångkamp utmanade våra aktiva på ett extra krävande sätt denna gången.
Bästa placeringen denna gång lyckades Liam Belo Da Silva med genom sin brons-plats i P16 10-kamp. Efter tre grensegrar i diskus, kula, höjd, och sammantaget stabila insatser i övrigt blev det en odiskutabel pallplats i en tuff konkurrens bland de 14 deltagande killarna. Liams poäng blev 5983p.
Doris Theander tävlade i F19 7-kamp slet också hårt med att prestera på topp under första dagens fyra grenar. En bättre start på andra dagen ledde sen fram till en stentuff kamp på avslutande 800m som när sammanräkningen var gjord slutande med att Doris placerade sig som fyra totalt, blott 3 poäng från bronsmedaljen. Doris totala poäng var 4820.
I P16 10-kamp deltog även Kevin Nordin som nu sista helgen i augusti gjorde årets första mångkamp. I de tuffa vindarna lyckades ett pers i stav bärgas, och efter grensegern i ett starkt solo-lopp på avslutande 1000m avancerade Kevin till en femteplats och var snubblande nära också fjärdeplatsen. Kevin slutande på 5783 poäng.
Fantastiskt bra presterat av våra IFK-aktiva i tuff konkurrens. Säsongen börjar lida mot sitt slut och efter en välbehövlig vila går våra mångkampare sedan med stor motivation in i uppbyggnadsträning inför nästa säsong!
Samtliga resultat för tävlingen hittar du här!
Eftersom det säkert är många av våra ungdomar som mår mer eller mindre dåligt av att ha varit nära det inträffade, så kan det vara bra att bara träffas. Givetvis så är även föräldrar och andra intresserade välkomna - ingen föranmälan.
IFK Växjös styrelse genom Fredrik Ahlström och Andreas Rosenberg
Vi har tre mångkampare som står över tävlingen pga diverse krämpor, men ändå har vi fyra starka till start:
Doris Theander F19 sjukamp
Vera Undin Cederberg F15 sjukamp
Kevin Nordin P16 tiokamp
Liam Belo da Silva P16 tiokamp
Vi önskar dem STORT lycka till!
All info om mästerskapet hittar du här!
Niklas Almers fick med sig två silvermedaljer hem från Norge i R-rullstol 100m respektive 200m. Före sig hade han endast Finske världsmästaren och världsrekordhållare i grenen.
Samtliga resultat från mästerskapen hittar du här!
Facit denna helg blev 1 guld, 2 silver och 3 brons samt ytterligare 24 SM poäng.
Elenie Carlsson stod för guldet i F19 400mh med sina 60.73, ett lopp där Elin Joabsson passade på att sätta nytt pers (61,36) och knipa bronset på. Även silvret gick till Växjö genom Tilde Bjerhager som bor och tränar i Växjö. På 400m utan häckar fick Elenie se sig passerad av en motståndare därav "bara" silver i grenen. Även Elin var till start här och tog fjärde platsen. Den andre silvermedaljören var Emilia Franzén som satte pers på 100m´s finalen med 11.86. På dubbla sträckan dagen efter blev det ett brons (24.97). I samma sträckor som Emilia sprang även Amanda Lennartsson men hon blev dessvärre utslagen i försöken på båda lopp (12.84 & 27.11). Den fjärde medaljen kom lite överraskande, även om inte så förvånande då fallenheten för spjut hos henne är stor. Vera Undin Cederberg knep bronset i F15 spjut med 35.73. I kula var hon också med och där slutade hon på en tionde plats med 10.59.
En annan som slogs länge om medaljerna i spjut var Doris Theander, dock fick hon nöja sig med fjärdeplatsen denna gång. Hon var också med i kula samt läng där hon tog SM poäng med sin femteplats (12.05) respektive åttonde plats (5.48). En annan som var flitig i antal grenar var Alma Winroth som var anmäld på 800m och 2000m i F15 klassen. På 800m tog en sjunde plats (2.31,30), på 2000m tog hon en fjärde plats (6.51,18). Siri Elingfors och Moa Hultkvist kastade diskus respektive slägga med framgång. Siri kastade sitt tredje bästa diskustävling i år i USM debuten (27.51) och Moa kastade pers i slägga med 34.80.
På killsidan hade vi två grabbar till start, Markus Ljungqvist i P19- och Måns Hyltsten i P15 klassen. Markus sprang ett bra taktisk lopp på 1500m och slutade på en sjunde plats med nya perset 4.18,46. På 5000m dagen efter vart det lite tyngre och bara att komma i mål var bra nog för han. Måns hoppade godkända 1.63 i höjd med nära försök på höjden efter.
Du hittar samtliga resultat från U/JSM i Täby här!
Lovisa Ljung, ny medlem, blev 5:a på 42.12.
Bland herrarna placerade sig Joel Jonsson bäst med en 8:e plats på 35.37, 10:a Mikael Åberg 35.54, 24:a Theo Eriksson 38.24 och 42:a Axel Jonsson med nytt personligt rekord på 10 km med 42.08. Axels varvtid på 5 km hade gett en fin 3:e plats i P18 på 5km, endast 12 år gammal.
Samtliga resultat hittar du här!
På bilden från vänster, Lovisa Ljung, Emma Ahlstrand, Theo Eriksson, Axel Jonsson, Mikael Åberg och Joel Jonsson
IFK´s trupp till Täby består av:
Alma Winroth F15 800m, 2000m & 1500mh
Amanda Lennartsson F19 100m & 200m
Doris Theander F19 Längd, kula & spjut
Elenie Carlsson F19 400m & 400mh
Elin Joabsson F19 400m & 400mh
Emilia Franzén F19 100m & 200m
Moa Hultkvist F15 slägga
Siri Elingfors F15 diskus
Vera Udin Cederberg F15 höjd, kula & spjut
Markus Ljungkvist P19 1500m & 5000m
Måns Hylsten P15 höjd
Vi önskar samtliga STORT lycka till!
Allt om mästerskapet hittar du här!
För visst gick det bra för truppen!
9 medaljer därav 3 guld, 3 silver och 3 brons samt ytterligare 29 SM poäng.
Gulden stod Anna Askencrantz i diskus, Leonie Mörstam i stav och Wilma Svenson i 200m. Silvren tog Liam Belo da Silva i höjd samt diskus och Johan Claeson på 400mh samt bronsen Sandra Alvero i stav, Wilma Svenson på 100m, Viggo Bergström i stav.
Isak Bergström var med i samma stavtävling som sin broder men fick nöja sig med den tråkiga fjärde platsen. Lite mindre "växtvärk" så blir det återigen dubbel Bergströms 2024. En annan som hade stolpe ut var Anna i kulan som också fick den tråkigare fjärdeplatsen. Dubbel femma i längd och spjut var Julia Falk som haft en hakad säsong. Pers i längd blev det med fina 5.48. En annan som tog dubbla femteplatser var mångkamparen Kevin Nordin, dock inte i någon av mångkampsgrenarna, utan i tresteg och slägga. 12.90 i tresteg, 44.90 i slägga samt dessutom 6.00 i längd. Dubble silvermedaljören Liam hoppade även längd (5.43) samt kastade spjut (43.65).Vi fick med oss ock tre styckena åttonde platser i form av Tilde Persson i höjd på samma höjd som femman samt Tilda Holgersson på 100mh samt i längd.
Sprinter killarna Gustav Johansson och Danilo Potaliko dubblerade båda två 100- och 200m med lyckad resultat. Tangerat perspå Gustav på 100m (11.78) samt pers även på 200m (24.37). Danilo hade också han pers på 200m (24.48). Ingen av dem räckte vidare från försöken denna gång. Sist, men inte minst, var Hugo Sjösten till start i både stav och på 800m. I stav blev det pers med 3.81 och på 800m likaså, 2.14.08
Emil Carlsson och Hannes Egonson kom dessvärre aldrig till start p.g.a. skade känningar, annars hade vi troligtvis fått med oss två medaljer till hem. De laddar om för 2024!
Samtliga resultat från helgen hittar du här!
Facit för Sverige blev 5 guld och 2 silver samt flertal final- och poängplatser. Det var inte bara de bästa Junior 20 år mästerskapen genom tiderna Sverige utan Sverige blev även tvåa i medaljligan, endast slagen av Tyskland!
Elenie Carlsson, Emilia Franzén och Isak Hughes var till start- Först ut var Europa ettan som vann både sitt försöksheat (10.28) som semifinals heatet (10.27) lekande lätt. I finalen var Isak bra iväg men en bråkande baklår gjorde att slutet av loppet blev svår att pusha igenom. Ett silver även denna gång i Jerusalem med 10.31
Elenie var endast 2/10 delar från vidare avancemang på 400mh efter ett perslopp i försöken, tiden 60.33. Första sub 60 lopp kommer på JSM, eller hur Elenie?
Sist ut var Emilia som sprang första sträckan i stafettlaget 4x100m, och som hon gjorde det. Jämför man henne med motståndarna så var det inte många som drog i från henne. Istället höll hon jämn med några av Europas snabbaste tjejer. Efter diskning på Italien kom Sverige till finalen och väl där tog de en fin sjätte plats!
Samtliga resultat från Jerusalem hittar ni här!
IFK´s trupp i Helsingborg består av:
Anna Askenkrantz kula & diskus
Julia Falk längd & spjut
Leonie Mörstam stav
Sandra Alvero stav
Tilda Holgersson 100mh & längd
Tilde Persson höjd
Wilma Svenson 100, & 200m
Danilo Potaliko 100m & 200m
Emil Carlsson stav
Gustav Johansson 100m & 200m
Hannes Egonson 110mh
Hugo Sjösten 800m & stav
Isak Bergström stav
Johan Claeson 400m & 400mh
Kevin Nordin längd, tresteg, diskus & slägga
Liam Belo da Silva höjd, längd, kula, diskus & spjut
Viggo Bergström stav
Vi önskar samtliga STORT lycka till!
Du hittar all info om mästerskapen här!
5 medaljer och ytterligare 10 finalplatser blev IFK´s slutfacit!
Första final avgörande var herrarnas spjutfinal där vi hade Sebastian Thörngren till start som sitt andra tävling hittills i år. Han blandade och gav men krigade sig till en åttonde plats. I stavhoppet hade vi två tjejer till start där Leonie Mörstam började med att stuka foten och kunde inte göra sig rättvisa. Sandra Alvero var på gång men fick inte riktigt till det hela vägen, kanske är det de nya längre stavarna som behöver bemästras lite mer?! I vilket fall slutade hon sjua denna gång. Revansch på JSM har utlovats!
SM´s supergren blev herrarnas semifinaler på 100m där de snabbaste tiderna i svensk historia kom och för två av dessa stod Isak Hughes (10.24) och Thomas Jones (10.42). Det krävdes 10.45 vilket är 1/10 snabbare än det bästa finalfältet genom tiderna. Kan tilläggas att det blev svensk rekord i semifinalen av Henrik Larsson (10.13). Väl i finalen tog Isak hem bronset och Thomas slutade på en sjunde plats efter krampande vader.
Tjejernas försök på 100m gav också snabba tider, även om inte som killarnas semi. Där persade Wilma Svenson till fina 11.63 och i finalen var hon ynka hundradelen från bronset vilket gav den mindre roliga fjärdeplatsen. Emilia Franzen sprang också försöken men räckte inte till final denna gång. I dubbla sträckan däremot tog hon sig till final där hon slutade åtta. Även Wilma var i 200m´s finalen och tog en fin femte plats.
Niklas Almers var kungen av para sprinten med dubbla segrar i R-rullstol 100 & 200m där han utklassade motståndet.
I damernas diskus hade vi Anna Askencrantz och Jennifer Rudberg till start där endast Jennifer tog sig till final. Anna hade två kast i buren och en sämre i tredje. Nyttiga lärdomar för framtiden och även revansch på JSM har utlovats. I finalen som regnade bort slutade Jennifer sjua.
IFK´s paradgren utöver sprint är definitivt 400mh där vi hade fem startande totalt. På damernas lopp hade vi Elin Joabsson, Paulina Orell Sahlberg och Elenie Carlsson i samma försöksheat. Elin satte nästpers medan Paulina fick tvärstopp på sista häcken efter riktigt fina 300m. Endast Elenie tog sig till finalen efter stabilt och snabb lopp. Väl i finalen slutade Elenie femma. På killsidan lyckades både Johan Claeson och Anton Bertilsson ta sig vidare till final efter stabila försök och i finalen slutade Johan 4a och Anton sexa.
I damernas spjut hade vi Matilda Elfgaard till start och hon ledde och ledde tills f.d. IFK´aren Bea kastade om med retliga 15cm. Matilda Elfgaard tog hem SM silvret. På damernas 100mh blev det också ett SM silver genom Elin Lindeblad som sprang nästpers i finalen och retliga 1/100del från guldet.
Det känns som "retligt" nära var tema för denna somriga SM, både Elin och Wilma hundradelen från brons respektive guld och Matilda 15cm från guld o.s.v. MEN, vi vet att det är små marginaler i vår sport och förr eller senare kommer de vara på vår sida. Oavsett var det ett utav våra bästa SM på länge räknat till finalplatser och detta är bara början!
Samtliga resultat hittar du genom att klicka här!
Allra snabbast på milen bland våra löpare var Joel Jonsson med nytt PB på milen, 35.20, vilket räckte till en 25e plats totalt. Tio sekunder (35.30) och två placeringar efter kom coach Mikael Åberg in och ytterligare sju sekunder efter Mikiele Yoseif som löpare nummer 30 i mål. Även Theo Eriksson och Axel Jonsson var till start och kom i mål på 38.04 respektive 43.51min.
Bästa placeringen för dagen tog Rebecca Arnesson som med sina 41.29 kom i mål som 12e tjej. Dryg tre minuter senare sprang Katja Schönbeck i mål på 44.45.
Samtliga resultat från Kalmarmilen hittar du här!
Vi har en starkt trupp till start, även om några starka namn får stanna hemma p.g.a. skadekänningar. På papperskalkylen kommer det bli en del SM poäng hem till Växjö då de flesta platsar på SM final, sen skall det göras också. Kollar vi vidare väl i en final tror jag på fem medaljer och kanske till och med en ny svensk mästare att pryda Wall of Fame väggen. En spännande "gubben i lådan" start är vår Sebastian Thörngren i spjut. Han har inte tävlat sen Lag-SM kvalet av olika skäl, men kommer bjuda till show!
Truppen till SM i Söderhamn är:
Emilia Franzén 100 & 200m
Wilma Svenson 100 & 200m
Elin Lindeblad 100mh
Elenie Carlsson 400mh
Elin Joabsson 400mh
Paulina Orell Sahlberg 400mh
Leoni Mörstam stav
Sandra Alvero stav
Anna Askencrantz diskus
Jennifer Rudberg diskus
Matilda Elfgaard spjut
Isak Hughes 100m
Thomas Jones 100m
Anton Bertilsson 400mh
Johan Claeson 400mh
Sebastian Thörngren spjut
Niklas Almers 100 & 200m rullstol
All info om mästerskapet hittar du här!
Tilde Stenkvist imponerade stort när hon vann 16-årsklassen på 38.31 för flickor trots att hon bara är 13 år. 2:a i samma klass var Agnes Sten på 39.10. Joar Andersson imponerade stort även han även när han som 14-åring vann P16-klassen på 31.09. Theo Eriksson tog en fin tredje plats i P18 på 33.01.
Bland seniorerna placerade sig Mikael Åberg på 15:e plats med tiden 31.12 och Johan Karlsson på 35:e plats på 32.55. Bland damerna placerade sig Rebecca Arnesson på en 13:e plats med tiden 36.47.
Samtliga resultat hittar du här!
På Bottnarydskastet hade vi två starka tjejer till start. Allra vassast var Matilda Elfgaard som vann spjutet efter tre kast över femtio meter med 51,98 som längst. Jennifer Rudberg ville inte vara sämre och visade att hon är tillbaka på riktigt med fyra kast över femtio meter därav hennes längsta, 52.19, är hennes tredje längsta i karriären hittills.
På blåsiga Ölandsspelen hade vi ett gäng 2006- 2008or till start. Alma Winroth dubblerade 800- och 2000m med god resultat, 2.26,50 på 800m och 7.19,92 på 2000m i F15 klassen. I F17 klassen sprang Tilda Holgersson 15.61 på korta häcken 100mh samt hoppade 5.26w i längd. I längdtävling såg vi äntligen Julia Falk hoppa igen med goda 5.32w. Julia passade även på att stöta 10.83 i kula samt kasta 36.34 i spjut. Vera Udin Cederberg sprang 14.04 på 80mh, hoppade 4.24 i längd samt stötte 10.93 i kula i F15 klassen. I längdhoppet fick hon sällskap av Selma Hagelberg som hoppade decimetern längre med 4.39. och i kulan av Siri Elingfors som stötte 9.85 i F15 kula och även kastade 27.58 i diskus. På juniorkillsidan var det lite färre startande, men desto fler starter på dem. Mångkampsduon Liam Belo Da Silva och Kevin Nordin var i farten igen. Båda hoppade 3.50 i stav och båda kastade diskus där Liam hade 43.03 och Kevin 42.28. Liam passade på att hoppa lite längd också och fick med sig 6.16w som längst. Två till juniorkillar var till start denna helg i form av Elia Karlsson som hoppade 3.20 i P15 stav och Einar Sörensen som kastade 41.32 i spjut i seniorklassen.
På Junior-EM i Finland gjorde Wilma Svenson sitt tredje snabbaste loppet i karriären hittills på 200m med 24.15. En tid som denna gång inte räckte till vidare avancemang. På korta stafetten sprang Wilma första sträckan och när alla växlar var igenom låg Sverige på en direktkvalsplats. Dock skadade sig sista sträckan och laget kom aldrig i mål.
Även Thomas Jones var på plats för att springa 4x100m stafettens första sträcka, men dessvärre kom inte pinnen hela vägen runt och Sverige blev diskad.
Samtliga resultat från Bottnarydskastet hittar du här!
Samtliga resultat från Ölands spelen hittar du här!
Elenie Carlsson, Emilia Franzén och Isak Hughes kommer tillsammans göra fem individuella starter samt tre stafetter på JNM i Oslo om en vecka. Team Widlund, aka Ninja hurdles, levererar riktigt tuffa program. Bra "uppvärmning" inför kommande Junior-EM i Jerusalem senare i sommar.
Elenie står för den tuffaste programmet med grenarna 400, 400mh och 4x400m stafett. Därefter kommer Emilia med klassika sprintdubbeln 100 och 200m samt korta stafetten. Isak kör "bara" 100m samt korta stafetten.
Vi önskar alla tre STORT lycka till. Lite extra till Emilia som är så nära JEM kvalgränsen! 🙌
Hela svenska truppen hittar du här!
Vassaste resultatet stod Liam Belo da Silva för när han persade med över 1,5m i kula då han vann P17-klassen med 14,69m. Det blev PB för Liam även i längd med 6,18m och på 110m med 15,67. Kevin Nordin persade också på 110mh med 16,08, tangerade sitt utomhus-PB i stav, samt sprang för första gången under 24 i 200m om än med lite för mycket vind. Helgen avslutades för Kevins del med en andra plats i diskus med näst-perset 41,03.
En vecka tidigare på Världsungdomsspelen gjorde de tillsammans 12 starter. Främsta placeringen där lyckades Liam med när han tog 7:e plats i både kula och höjd. Liams främsta prestation var annars stavhoppet där han fick med sig ett nytt PB på 3,98m. Liams första 4m-hopp är riktigt nära nu! Även ett PB i spjut blev det för Liam när han kastade 43,46m. Kevins främsta placering var en 8:e plats i både längd och diskus. Bland Kevins prestationer är det 6,09m i längd och 41,81m i diskus som var helgens toppnoteringar, men starkt också att få med sig ett utomhus-PB i höjd med 1,75m, samt slutligen att Kevin etablerade sjysta tider på 100m (11,89) och 200m (24,18w) första gången han nu tävlar på dessa distanser.
En tävlingsintensiv period är nu över för våra två mångkampande 07-killar som tagit flera steg framåt i sina förberedelser inför de vankande mästerskapen i augusti.
Samtliga resultat från Öresundsspelen hittar ni här!
Samtliga resultat från Världsungdomsspelen hittar ni här!
... hennes prestation idag räckte hela vägen till en fin tionde plats vilket är nio placeringar bättre än sist hon sprang samma SM 2017. Emma Ahlstrands tid idag 1.27,56 gav henne guldet i veteranklassen!
Du hittar samtliga resultat från dagens Halvmaraton-SM genom att klicka här!
... och där kommer vi ha blå/vitt till start i form av Wilma Svenson, som är uttagen att springa 200m samt 4x100m stafett, samt Thomas Jones som är uttagen till 4x100m´s laget. Efter att hårfint missat kvalgränsen (1/100 del) får Thomas i alla fall springa stafettlaget till ledning på sin första sträcka.
Allt om tävlingen hittar du här!
i önskar båda STORT lycka till!
Elenie imponerade genom att slå sitt personliga rekord och återigen klara U20-EM-kvalgränsen på 400 meter häck med tiden 60.65, vilket placerade henne på åttonde plats i tävlingen. Isak visade också sin styrka genom att komma på en imponerande andra plats på 100 meter med tiden 10.48, trots en motvind på -1,2 m/s. Han sprang försöken på 10,57. Tyvärr lyckades inte Emilia nå finalen, men hon gjorde en stark prestation genom att springa 12,08 i motvind (-1,6 m/s).
... dessvärre i lite för stark medvind på samtliga, men bådar gott för fortsättningen av säsongen.
Emilia Franzén fortsätter att rada upp 11.90 tider +/- 5 /100delar i alla väder och vindar. Idag var det 11.91w från försöken som var den snabbaste tiden (11.96w i finalen). Hennes motsvarighet på killsidan är Gustav Johansson som också radat upp lopp kring liknande tider som Emilia, dock idag var han ett strå vassare med sina 11.77w.
Lik Laxaspelen hade vi två heatsegrare under kvällen, Isak Hughes och Thomas Jones i heat ett respektive heat tre. Denna gång mötes dem i finalen och tog hem dubbelseger med 10.23w på Isak och 10.42w på Thomas.
Du kan hitta samtliga resultat från Lundakvällen här!
I Halmstad hade vi många startande, som sagt. På herrarnas 100m's försök vann IFK båda heaten från bana 5. I första heatet sprang Isak Hughes sitt tredje snabbaste lopp hittills i karriären med 10.44. I andra heatet, på samma bana, var det Thomas Jones som vann på 10.65. I finalen var det bara Thomas som sprang av de blå/vita och på nytt årsbästa i godkänd vind, 10.53. I P17 klassen var Gustav Johansson återigen två gånger under 12 sekunder med 11.89 som de snabbaste loppet. På dubbla sträckan var det kraftiga motvind som påverkade loppen och hans tid blev blyga 24.93.
Bröderna Isak och Viggo Bergström är tillbaka på ansatsbanan i stav efter lite ryggbekymmer. 4.35 för Isak och 4.15 för Viggo denna gång.
På tjejsidan hade vi Elenie Carlsson till start på 400m och i ett solo lopp, redan efter 150m, slog hon till med nya personliga rekordet 55.73. På samma sträcka med häckar lyckades hon ta kvalgränsen till Junior-EM i Jerusalem senare i sommar. Hennes nya pers med häckar lyder 60.68.
Ronja Rickardsson körde den typiska dubbleringen tresteg och kula. I det förstnämnda hoppade hon hem segern med 10.22 och i kulan blev det 11.67 som är nytt pers.
Tilda Holgerssons jämhet i längdhoppet fortsätter, 5.09 denna gång. Inom kort kommer det säga pang och några decimeter kommer tillkomma på perset. Agnes Steen sprang 800 i kvinnoklassen och fick sluttiden 2.50,36 och Tilde Persson vann F17 höjden på 1.59.
I Folksam Grand Prix serien var det dags för Göteborg att vara värd och där hade vi Elin Lindeblad och Jennifer Rudberg till start. Formstarka Elin sprang försöken på fina 13.60 i försöken. I finalen var det på väg till något riktigt snabbt, men ett islag i sjunde (?) häcken satte stop för det. Elin tog sig i mål ändå under 14 sek. Jennifer hade en del krys denna tävling, inte så konstigt kanske när väder betingelserna var de sämsta möjliga för diskus. Men i medvinden och regnet fick Jennifer ett godkänt kast på 48.20.
Samtliga resultat för Laxaspelen hittar du här!
Resultaten från Göteborgs GP hittar du här!
Helgen
har varit bra för vårt IFK gäng (09:orna)! Personbästa i Stav, Längd, Diskus och Slägga.
Vi var 7 aktiva och efter 2 dagars intensivt tävlande åkte vi nöjda hem
med 7 PB, 5st 1:a platser, 3st 2:a platser och en 3:e placering.
Extra roligt att stavtävlingen blev som ett miniklubbmästerskap då de avgörande hoppen gjordes av endast IFK Växjö hoppare.
10-gruppen
I P13 kom IFK Växjö Lag P13 1:a (38 poäng) av 5 st lag totalt och hade 5 st första placeringar (200 m, 600 m, Höjd, Längd, Diskus) och 2 st andra placeringar (60 m häck, Slägga) samt vann även stafetten (5x60 m)!
I F13 kom IFK Växjö Lag 10 blå 3:a (70.5 poäng) och hade 3 st första placeringar (200 m, 600 m och höjd) samt en tredje placering (60 mh). IFK Växjö Lag 10 Vit kämpade även dem väl och kom på 13:e plats (40 poäng) av totalt 17 lag.
11-gruppen
I F13 ställde 11-gruppen upp med två lag. IFK Växjö Lag 11 Vit kom 5:a (70.5 poäng). IFK Växjö Lag 11 Blå kom 12:a (41.5 poäng) av totalt 17 lag.
I P13 ställde 11-gruppen upp med ett lag. IFK Växjö Lag 11 kom 4:a (17 poäng) av totalt 5 lag.
Alla resultat hittar ni här: Easyrecord
Doris Theander gjorde säsongens andra sjukamp, men den första i blågula dräkten. Det resulterade i nytt personligt rekord på F19 klassen (nya vikter i kastredskap samt högre häckhöjd). Nya rekordet lyder 4856p vilket gav henne en sjätte plats totalt, trea bland svenskorna. Pers serien lyder 15.45- 1.61- 12.25- 27.07- 5.37- 39.62- 2.36,08
(100mh- höjd- kula- 200m- längd- spjut- 800m).
En större trupp senior- och elitaktiva åkte till Stockholm för att tävla på SAYO och/eller Sollentuna GP som är första anhalten i Sveriges GP cirkus. Flitigast av alla var Elin Lindeblad som klämde in tre styckena kort häcklopp på fredag respektive söndag. Samtliga återigen snabba, i paritet med hennes nya "lägsta" nivå samt under fjorton sekunder. GP loppet bjöd även på nytt årsbästa med 13.65. Även Johan Claeson tävlade i båda tävlingar där han i GP'n sprang ett nytt årsbästa med 51.84. I samma lopp var även Anton Bertilsson hack i häl och kom i mål på 52.84. Den tredje att göra denna tävlingsdubblering var Wilma Svenson som återigen visar att hon är tillbaka bland de snabbaste i landet. Med 11.77w på 100m samt 24.44 på dubbla distansen. Nyutsprungna studenten Emilia Franzén fanns med på startlinjen i GP loppet på 100m och sprang på fina 11.85w.
På SAYO's 100m's försök hade vi Isak Hughes och Gustav Johansson till start där både gjorde vindsnabba lopp. Förskylda Isak öppnade säsongen på fin fina 10.46w, men avstod finalen då han inte kände sig helt kurant än. Gustav återigen under 12 sekunder med 11.85w.
En som hade riktigt bra fart på benen oavsett vind var Elenie Carlsson som satte dubbla pers. För första gången under 61 sekunder på långa häcken med 60.92 och även på den slätta sträckan hade hon första loppet under 56 sek med fina 55.83. Dubbla pers och dubbla vinster i F19 klassen. På 400mh var F19 sammansatt med kvinnorna där Paulina Orell Sahlberg också sprang och gav oss "dubbelseger". Hennes tid denna gång 62.42.
I Skövde hade vi Amanda Brodin som tog satte personligt rekord på både 60m och längd.
Resultaten från Junior Nordiska hittar du här!
Resultaten från SAYO hittar du här!
Resultaten från Sollentuna GP hittar du här!
Resultaten från Hagenspelen hittar du här!
Just i Borås avgörs Nordiska mästerskapen i mångkamp med Doris Theander till start! ??
STORT lycka till! ?
Ni kan följa mångkampen här!
På denna sista träning blev barnen glatt överraskade när Hemglassbilen kom och delade ut glass till alla i Miniorlandslaget. Ett stort tack till Hemglassbilen! Innan glassen hade det tävlats på träningen och det var ett stort engagemang och mycket glädje. Så kul att se hur alla i gruppen har utvecklats under året, både idrottsmässigt men även socialt.
Efter träningen bjöds alla ledare, representanter från Atea, Växjö Kommun och IFK Växjö på en picknick i gräset bredvid arenan. Där samtalades det både om tiden som gått och hur vi ska jobba vidare med detta härliga landslag. Vi ser ljust på framtiden för Miniorlandslaget.
Vi har under första året haft 57 barn i Miniorlandslaget varav endast sex stycken slutat. Under det första året med Miniorlandslaget i Växjö har vi haft 35 aktiviteter blandat med friidrottsträning i Araby Park Arena, lovträning med andra friidrottsintresserade barn i Telekonsult Arena. Vi har också varit på bio och tittat på Mästerkatten i stövlarna 2 samt att 15 barn deltog i Lilla Växjöloppet 1 maj. Sex av barnen har varit med på över 30 aktiviteter och hälften har deltagit på minst hälften av alla träningar. Det är vi väldigt stolta över och den fina uppslutningen på träningarna har även bidragit till en fin grupp.
Allt detta hade inte varit möjligt utan det engagerade teamet bakom med personal från Atea, Växjö Kommun, RF SISU Småland och IFK Växjö. Men framförallt hade det inte varit möjligt utan de duktiga ledarna som varje vecka är med på träningarna. Ett extra stort tack till Amanda, Abbas, Nasreen, Abdinor, Khanzad. Hördur, Gisela, Kajsa, Ferdos och Fadumo.
Mer information och härliga bilder hittar ni här: ifkvaxjo.se/miniorlandslaget
Först ut var Elin Lindeblad på damernas häck försök där hon sprang sitt tredje snabbaste lopp i karriären i godkänd vind. I finalen fick hon inte riktigt till det lika bra, men ändå ett stabilt lopp på 13.82, vilket är de fjärde snabbaste tiden i karriären hittills. Det visar på att lägsta nivån inför denna säsong är hög!
I herrarnas 100m´s försök hade vi Thomas Jones som heat segrare med 10.43 i lite för mycket vind. 80m in i loppet kände han början till en kramp därför han avstod finalen. Snabba tider i kroppen syns, och känns, vilket bådar gott för resterande säsong.
Resultaten från tävlingen hittar du här!
Följande rapporter har vi fått in från helgens UDM:
Juniortjejerna:
Bra resultat på Östsvenska-DM på lördagen
På Råslätts IP i Jönköping gick i helgen Östsvenska friidrottsförbundets DM. IFK Växjö fanns representerade i flera åldersklasser och många fina resultat noterades. I kvinnoklassen vann Ronja Rickardsson tresteg på nytt SB 10,75. I F17-klassen övertygade Tilda Holgersson med ett nytt PB och en andraplats på 100 m häck. I samma klass hoppade Tilde Persson hem guldet efter en stabil insats i den väldigt nyckfulla vinden 1,60. Lillasyster Molly Persson vann även hon guldet i höjdhopp men i F14-klassen. Hon putsade sitt SB rejält och klarade 1,55. Övriga F14 som bör nämnas är fina PB av Freya Skog som sprang 80 m på 11,49 och Smilla Bernhardsson i tresteg, 8,40.
2010'orna:
Soligt DM på Råslätts IP i
Jönköping. 10-gruppen hade gemensam resa på lördagen 3:e Juni och det sattes
flera personliga rekord. Dagen resulterade i 17st pallplatser för P13+F13,
F13 8
st pallplatser, 4 Guld, 2 Silver, 2 Brons
P13 9 st pallplatser, 3 Guld, 3 Silver, 3
Brons
På Skararacet trillade personliga rekorden in. Emilia Franzén var värst med dubbla personliga rekord och retande nära Junior-EM 19 kval. På 100m's försöken sänkte hon sitt pers med 4/100delar till 11.88 (11.96 i finalen). I samma final sprang Wilma Svenson sitt näst snabbaste lopp hittills i karriären med 11.71, endast 2/100delar från pers.
Även Amanda Lennartsson sprang 100m och hade årsbästan 12.62. I killarnas lopp persade även Gustav Johansson med första (?!) sub 12 lopp med 11.87!
På dubbla sträckan sprang Wilma för första gången under 24 sekunder med nya perset 23.93 och 7/100delar under JEM 22 gränsen. I samma lopp sprang även Emilia fort och pers med 24.42. Paulina Orell Sahlberg fortsätter att visa att ålder bara är en siffra då hon slog alltime pers med 25.28 i b finalen.
I damernas stav fortsätter Leonie Mörstam att visa en högre lägstanivå med sitt näst högsta hopp hittills, 3.65.
På Kringelkastet i Södertälje vann Matilda Elfgaard spjutet och för två dagar sen i Örbyhus på tävlingen Simons kast säsongs debuterade Jennifer Rudberg med sin bästa säsongsöppning någonsin med 50.90 i diskus. I själva Kringelkastet kastade hon strax under 50m.
Sikken start på säsongen! ?
Imorgon fortsätter Elin Lindeblad och Thomas Jones trenden på Copenhagen Games!
Resultaten från Skararacet hittar du här!
Resultat från Kringelkastet hittar du här!
Resultat från Simons kasttävling hittar du här!
Det blev en trevlig kvällstävling på Värendsvallen även om ett gäng tjocka moln valde att dra in över Växjö denna kväll och temperaturen sjönk till under 15 grader. Men vädret var inget som stoppade de 23 deltagarna att slå 41 personliga rekord!!
Resultaten hittar ni hos EasyRecord.
Det var en solig och blåsig söndag och på Värendsvallen betyder det att du gör det mesta i motvind. Vi hade fått ihop ett killag och två tjejlag som kämpade tappert för poängen. Det sattes många pers och några fick kämpa extra då de ställdes inför grenar de inte normalt tränar i för att ta hem viktiga poäng för laget. Som tränare är man mest stolt över den uppoffringen, det kräver lite extra...det tackar vi för!
Hur långt detta räcker vet vi först efter den 6e juni då det är många kval som äger rum runt om i vårt avlånga land. Ni kan följa hur vi ligger till på förbundets sida: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/beskrivning-av-tavlingskoncept/kraf[…]ningen-15-17-ar/tavlingsbestammelser-2023/kvalresultat-2023.
På 5 km gjorde Axel Jonson tävlingspremiär på 5km, endast 12 år och placerade sig på en fin 11:e plats.På 10km var Joel Jonson först av IFK:arna på en 15:e plats och silver på DM i M35 med ett nytt personligt rekord 35.36, tätt följd av Joar Andersson på 17:e plats (12:a i DM), även han med nytt personligt rekord 35.58. I DM M50 segrade Mikael Åberg på 36.20.På bilden f.v. Joel Jonsson, Simon Lindblom (från tisdagslöpgruppen, tävlandes för Nordic Triathlon&Endurance), Axel Jonsson, Joar Andersson och Mikael Åberg
Bästa individuella placeringen stod Matilda Elfgaard och Anton Bertilsson med sina sina fjärde plats i spjut respektive 400mh. Anton slipade ner årsbästa ytterligare till 52.96.
Elin Lindeblad slutade åtta i 100mh finalen med tiden 13.69 (13.67 i försöken) vilket är nytt årsbästa samt hennes tredje, respektive fjärde, snabbaste tiderna i karriären hittills. Stafettlöparna Wilma Svenson och Thomas Jones stod för stabila sträckor där deras 4x100m´s lag tog hem seger på herrsidan och en andraplats på damsidan.
Samtliga resultat från tävlingen hittar du här!
Trots att vi har flera aktiva i denna ålder med skadekänningar så blev lagets placering i år en 12:e plats. Vann gjorde Hammarby efter en dramatisk duell med Tureberg där det till slut skiljde endast 0,5 poäng lagen emellan, och Göteborg tog tredje platsen.Bland vår aktivas insatser stack några ut. Liam Belo Da Silva slog nytt pers med 42,47m vilket gav en andra plats i diskus. Leonie Mörstam slog även hon nytt pers på 3,75m och placerade sig trea i staven. Kevin Nordin får tyvärr inte tillgodoräkna sig ett pers med sina 12,73m i för honom ”udda-grenen” tresteg pga lite för stark medvind, men gjorde en kanonbra prestation i att få till ett godkänt resultat i sista hoppomgången, vilket resulterade i en fjärde plats. Och även Julia Falks sjätte plats i kula åstadkoms efter att hon satt ett nytt fint pers med 11,09m.Flera andra presterade också på sin personliga toppnivå även om placeringen inte var lika högt upp i resultatlistan, och lika viktigt är det att framhäva de som presterade väl i grenar som man kanske inte själv valt att tävla i men som man blivit satt på för att maximera vårt IFK-lags poängskörd. Riktigt bra jobbat allihopa! Lagtävlingar har vi ganska få av i friidrotten så fantastiskt roligt att IFK Växjö har aktiva både med spets men också med bredd som gör att vi både kan och ska delta och försöka hävda oss väl i dessa sammanhang!
Samtliga resultat för tävlingen hittar du här!
För första gången i helgen arrangeras Nordiska mästerskapen för seniorer i Köpenhamn. Tidigare har Junior nordiska mästerskap för 19- och 23 åringar funnits men denna nya variant skall ge svenska seniorbredden möjligheter till fina prestationer och poäng inför individuella internationella mästerskap.
De uttagna IFK´arna till första landslagsuppdraget för sommarsäsongen är:
Elin Lindeblad 100mh
Matilda Elfgaard spjut
Wilma Svenson 4x100m
Anton Bertilsson 400mh
Thomas Jones 4x100m
Resten av truppen hittar du genom att klicka här!
All info kring Nordiska mästerskapen hittar du här!
Mikiele är en fotbollspelande kille från Lamhult som går gymnasie i Växjö. Han gillar, som ni märker, också att springa och tränar numera under ledning av vår Micke Åberg. Talang finns det i Mikele och under Mickes vingar blir det kul att följa hans framsteg på banan som på gatuloppet. Får Mikiele bestämma är det halvmara och maraton som gäller i framtiden. Vägen dit återstår att se, men förhoppningsvist snabbare för var lopp och säsong i takt med att löprutin byggs upp.
Charlotte Schönbeck är egentligen allt annat en ny på löpdelen. Hon har en framgångsrik löpkarriär bakom sig som en av landets främsta medeldistanslöperskor. På merit listan finns EM och VM start, flertal Finnkamper samt 5 SM guld. Numera är hon glad motionär och triatletist boendes i Jönköping, och av just den anledningen fick hon frågan att springa för oss!
Välkomna till IFK Växjö!
Vårt kvinnliga lag blev trea i sammandraget men var endast fyra poäng efter segrande Örgryte och hade samma poäng som tvåan Mölndal. Vi hade tre grensegrar genom Cecilia Larsson, slägga och Mathilda Elfgaard, spjut och dessutom genom vårt duktiga stafettlag på 4x100 m. I laget sprang Emilia Franzen, Vendela Rydbäck, Wilma Svensson och Elin Lindeblad. Alla dessa var även individuella tvåor i sina grenar. En härlig debut i den nya klubbdräkten för Emilia, Wilma och Elin. Hanna Joabsson tog dubbeln 800 och 1500m som gav viktiga poäng med sin tredje respektive fjärdeplacering. I svåra vindförhållanden hoppade Leonie Mörstam stabilt och tog en andra plats. En stark årsdebut av Tilde Persson gav en tredje plats i höjden. Likaså av Anna Askencrantz som tog en stark andra plats i diskusen.
På manliga sidan blev IFK också trea men där var marginalen till framförvarande klubbar stor. MAI vann som väntat och Västerås blev tvåa. Grensegrar fick vi genom Thomas Jones på 100 m, Anton Bertilsson på 400 m häck samt Albin Månsson i längd. Andra fina prestationer gjorde av Anton som efter smart löpning tog andraplatsen på 800m, Sebastian Thörngrens dubblering slägga och spjut som gav två fina andraplatser och Micael Fagö tog en stabil tredje plats i stavhoppet.
Viktigast av allt i lagsammanhang är att vi inte hade några luckor i laget utan tog poäng i samtliga grenar.
Vi tar med oss erfarenheter och visdomar hem som vi har nytta av till nästa års kval. Då lär vi ha stora chanser att gå hela vägen med damlaget och närma oss med våra herrar. Vi hade finaste klubbtältet, finaste klubbklädseln och den mest högthejande sportchefen av alla klubbar.
Ledarna började med info och gruppindelning i olika färger. Varje grupp fick ansiktsfärg som de kunde måla sig med för att komma ihåg sin grupp. Grupperna var blandade över åldersklasserna 10, 11, 12 för att lära känna varandra över åldersklasserna.
De körde sedan lära känna övningar i 3 stationer och rotering var 10 min med de 5 grupperna enligt ett schema så att alla fick lära känna alla.
Efter lunch var det dags för träning. För att alla skulle få testa på alla grenar som ledarna i 10 gruppen lagt som schema så bestod eftermiddagen med 5 stationer där 5 grupper blandade med 10-11-12 aktiva. De var på varje station i 30 min och grenarna var sprint/häck, diskus, medeldistans, spjut och höjd.
Efter middagen så körde de lagtävling på baksidan av Folketshus med 5 stationer och 10 min och i samma grupper som de var i under träningen på dagen. Skön kvällssol och lagen kämpade vid alla stationer.
Höjdpunkten på lägret arden traditionella Spökrundan. Där barnen gick ut i grupper med några minuters intervall när solen gått ner vid 21.30. Ganska lång runda på 2,5 km med ledare utspridda som spöken, clowner, varulvar mm i skogen.
Efter spökrundan var det korv med bröd i matsalen där även lagtävlingens vinnarlag (svartlag) kunde hylas med 1:a pris (ära och godis)
På söndagsmorgonen var det dags för ny träning. I längd och höjd var det 4 aktiva från 08- gruppen som höll i passet. Precis som på lördagen var det 5 stationer men på söndagen var det 20 min per gren.
Efter träningen blev det grillad hamburgare till lunch på campingen och som avslutning med traditionsenligt gruppfoto.
Tack till alla aktiva och ledare för att ni ville åka med på lägret och stort tack till ledarna i 10-gruppen som styrt upp ett fantastiskt läger.
Vi har starka lag till start där damlaget har lite större chans till vinsten. Enligt papperskalkylen kommer det bli hårfint mellan oss, Örgryte och Mölndal (övriga lag, Högby, Linköping och Västerås) på damsidan medan i herrkampen får vi ge MAI favoritskapet (övriga lag, Göta, Sävedalen, Västerås och Högby). MEN, det kommer vara på poängen det kommer avgöras i båda kamperna, så varje pluspoäng vi kan få i våra sämre grenar kommer vara det som avgör i slutändan.
Vår laguppställning ser ut som följande:
100m Wilma Svenson & Thomas Jones
200m Emilia Franzen & Johan Claeson
400m Vendela Rydbäck & Hampus Widlund
800m Hanna Joabsson & Anton Bertilsson
1500m Hanna Joabsson & Markus Ljungqvist
5000m Charlotte Schönbeck & Mikiele Yoseif
3000mh Elise Malmberg & Theo Eriksson
100/110mh Elin Lindeblad & Hannes Egonsson
400mh Elenie Carlsson & Johan Claeson
Stav Leonie Mörstam & Micael Fagö
Höjd Tilde Persson & Yuan-Zhong Wu
Längd Tilda Holgersson & Albin Månsson
Tresteg Maja Pettersson & Abbas Taheri Nilsson
Kula Amanda Pettersson & Theodor Ahlström
Diskus Anna Askencrantz & Theodor Ahlström
Slägga Cecilia Larsson & Sebastian Thörngren
Spjut Matilda Elfgaard & Sebastian Thörngren
Coacher & ledare: Ingela Nilsson, Lena Ravelli, Lina Pettersson, Håkan Widlund, Jonas Mellblom, Martin Joabsson, Peter Widén, Rasmus Elfgaard.
Vi önskar trupperna STORT lycka till!
Vem är Doris och var kommer du ifrån?
Jag är en skånsk hallänning som har bott i Växjö de sista två åren. Jag flyttade hit från Varberg när jag började Friidrottsgymnasiet. Jag kör mångkamp.
Vad fick dig att komma till IFK Växjö?
Jag trivs att träna i telekonsult arena och IFK verkar vara en klubb som satsar.
Vad gör du när du inte är i friidrottshallen?
Pluggar, träffar kompisar och umgås med min familj.
Vad är dina mål för sommarsäsongen som kommer?
Att ta mig till NM i mångkamp och kanske J20EM.
Vad är din bästa friidrottsminne som aktiv hittills?
När jag fick åka till u18EM förra sommaren.
Din bästa idrottsminne från läktaren?
GP i Varberg 2019.
Om du fick vara en annan friidrottare för en dag, vem hade du velat vara och varför?
Magi Thiam för att hon är bäst i världen i mångkamp och får mångkamp att se lätt ut.
Har du någon dold talang du vill dela med dig?
Jag kan surfa både vågsurf och vindsurf.
Välkommen till IFK Doris!
Det största arbetet, förutom utseendet, är att kategorisera hemsidan lite stilrenare och enklare. Kan bli någon klick mer nu, men naturligare sätt att hitta informationen än det "spretigare" gamla upplägget. Känn frihet att klicka runt och återkom gärna där du hittar fel som länkar som pekar åt fel sida eller annat som inte fungerar.
Viss information kvarstår att uppdatera, men kom gärna med förslag på hur ni vill ha era träningsgruppers sidor eller om en genväg eller två kan underlätta navigeringen på sidan!
Det blev en spännande uppgörelse på den kortare stafetten där laget från IFK var i täten tillsammans med KA2 och det avgjordes inte förrän på slutsträckorna där KA2 till slut stod som segrare med IFK på en fin andra plats. Båda lagen gjorde mycket bra tider och var under det tidigare banrekordet.
På bilden, övre raden från vänster, Theo Eriksson, Joar Andersson och Simon Lindblom
Nedre raden från vänster, Markus Ljungqvist, Joel Jonsson ock Mikiele Yosief
Vem är Emilia och var kommer du ifrån?
Jag heter Emilia Franzén och kommer från Åstorp som ligger utanför Helsingborg. Jag började med friidrotten i Klippans FK när jag var 12 år gammal. Tidigare har jag varit aktiv inom gymnastik och ridsport.
Vad fick dig att komma till IFK Växjö?
Jag började på FIG i Växjö hösten 2020. Denna sommaren tar jag studenten och har bestämt mig för att stanna i Växjö för att fortsätta satsa på friidrotten. I Växjö finns väldigt bra förutsättningar att göra en elitidrottssatsning.
Vad gör du när du inte är i friidrottshallen?
Just nu pluggar jag och går samhällsvetenskapsprogrammet på Katedralskolan. Efter studenten är planen att hitta ett jobb som jag kan kombinera med min friidrottssatsning. Övrig tid gillar jag att umgås med vänner och familj.
Vad är dina mål för sommarsäsongen som kommer?
Mina mål för säsongen som kommer är att kvala till U20-EM som går i Jerusalem och bli uttagen till Nordiska juniorlandskampen. Jag vill även slå mina personliga rekord på både 100m och 200m.
Vad är ditt bästa friidrottsminne som aktiv hittills?
U20-EM i Tallin 2021 är min bästa idrottsupplevelse hittills. Jag sprang sista sträckan på 4x100m och vi lyckades ta oss till final. Otroligt roligt och häftigt att få vara med på ett mästerskap.
Ditt bästa idrottsminne från läktaren?
Att se Armand Duplantis hoppa stav på Stockholm stadion under finnkampen.
Om du fick vara en annan friidrottare för en dag, vem hade du velat vara och varför?
Jag hade velat vara Shelly-Ann Fraser-Pryce eftersom hon är en av de främsta kvinnliga sprintrarna genom tiderna. Det hade varit intressant att se hur hon tränar och häftigt att få vara en av de snabbaste kvinnorna i världen för en dag.
Har du någon dold talang du vill dela med dig?
Min dolda talang är att jag kan lösa en Rubik's kub.
Välkommen till IFK Emilia!
Vi som var iväg var coacherna Tomas Bergström och Mathias Falk samt mångkamparna Isak och Viggo Bergström, Liam Belo da Silva och Julia Falk. Träffen innehöll en del tester men framförallt olika typer av träningspass. Instruktörer samt ledare för träffen var Sofia Jäger Stenberg och Eelco Sintnicolaas.
Helgen var mycket uppskattad både bland ledare och aktiva.
Vem är Elin och var kommer du ifrån?
Jag heter Elin Lindeblad, 28 år från Kalmar
Vad fick dig att komma till IFK Växjö?
Sökte efter en förening som bedriver en elitverksamhet. Växjö stämde bra in på det jag önskar att få hjälp med de kommande åren.
Efter ett år av lyckat samarbete mellan mig och min tränare Håkan och även mycket stöttning av Rafael under inomhussäsongen så kändes det självklart att byta till IFK inför utomhussäsongen 2023.
Vad gör du när du inte är i friidrottshallen?
Vid sidan av friidrotten jobbar jag som fystränare för FBC Kalmarsunds dam- och herrlag i högsta serien SSL.
Vad är dina mål för sommarsäsongen som kommer?
Mina mål inför utomhussäsongen 2023 är först och främst att slå personligt rekord på 100m häck sen vill jag följa upp förra året med en SM-medalj och en plats i finnkampen. Fortsätta att jaga rankingpoäng till kommande mästerskap.
Jag har även större mål och drömmar som att försöka ta plats i laget som åker till Lag-EM i slutet av juni.
Vad är ditt bästa friidrottsminne som aktiv hittills?
Mitt bästa minne som aktiv såhär långt är definitivt förra året. Jag började utomhussäsongen med en skada men avslutade med min första SM-medalj och debut i landslaget.
Vad är ditt bästa idrottsminne från läktaren?
Bästa friidrottsminne från läktaren är helt klart när Susanna Kallur kom tillbaka till tävlingsbanan igen efter många år av skador. En otroligt imponerande resa, då fälldes en och annan tår.
Om du fick vara en annan friidrottare för en dag, vem hade du valt och varför?
Följer upp den förra frågan, Susanna Kallur 10 februari 2008. En häckdjävul. ?
(för er som inte vet satte Susanna Kallur än nuvarande världsrekordet på 60mh)
Har du någon dold talang du vill dela med dig?
Självklart, men ingen jag vill dela med mig av, dold av en anledning ?
Välkommen till IFK Elin!
Igår bjöd IFK Växjö´s styrelse in till en aktivitetskväll. När nu innesäsongen närmar sig sitt slut, så ville vi visa vår uppskattning till alla funktionärer, tränare, ledare med flera som gör våra arrangemang och vår träningsverksamhet möjlig. Det var summa 28 personer som hörsammade inbjudan.
På programmet stod lite lekar och möjlighet att testa på stav o spjut. Sen passade styrelsen på att ge en liten inblick i sitt arbete. Vi avslutade med lite god plockmat från Maxi.
Ett stort tack till er alla för era insatser!
Vem är Paulina och var kommer du ifrån?
Paulina Orell Sahlberg från Lerum utanför Göteborg.
Vad fick dig att komma till IFK Växjö?
Jag var en lovande junior med JSM-guld på 300m häck, 42.81. Sen när övergången till 400m häck skulle göras satte det mentala lite stopp för mig. Jag fick aldrig ut min potential på 400m häck och det har häng med mig genom livet. När jag hittade tillbaka till friidrotten som 38-åring var det mest för att ha skoj. Men sen gick det så bra så jag började satsa igen, med den där potentialen på 400m häck som en morot och även en form av revanschlust. Jag älskar friidrott och att få sprinta både med och utan häckar. Att nu få chansen att göra en rejäl satsning mot 400m häck känns hel rätt och något som är menat. 42 är ju bara en siffra, jag ska visa att det går! Min coach, tillika Växjös sportchef Rafael Askros, har hjälpt mig i drygt 3 år nu och jag ser så fram emot vad som väntar i sommar. Jag ser också fram emot att få delta på Stafett-SM 4x400m samt mitt stora mål SM i Söderhamn i sommar.
Vad gör du när du inte är i friidrottshallen?
Är med min familj och mina barn Hampus (6 år) och Harry (4 år). Jag jobbar på Icebug samt med mitt egna företag Löpskolan där jag är löpcoach.
Vad är dina mål för sommarsäsongen som kommer?
Att slå mina gamla pers från min elitsatsning som ung på 200, 400 och 400m häck, ta revansch på de missade SM finalen från 2001 i Söderhamn på 400häck samt slåss om medaljer på Veteran-EM i Italien i slutet av september.
Vad är din bästa friidrottsminne som aktiv hittills?
Som ung var det junior-Finnkampen och som veteran EM guldet i Portugal 2022.
Din bästa idrottsminne från läktaren?
Hemma mästerskapen i friidrott, VM 1995, EM 2006 samt Inomhus EM 2012
Om du fick vara en annan friidrottare för en dag, vem hade du velat vara och varför?
Carolina Klüft vid OS i Aten 2004. Att få uppleva alla känslor kring att få ta ett OS-guld.
Har du någon dold talang du vill dela med dig?
Kan alla Backstreet Boys låtar utantill. Japp, så gammal är jag! 😉
Välkommen till IFK Paulina!
Vår alldeles egna Wall of Fame står nu uppe, med undantag några bilder som saknas men som snart kommer kompletteras med. Stora frågan nu är vem som blir vår nästa svenska mästare på seniornivå? Vem tippar du på?
Vem är du och var kommer du ifrån?
Jag heter Wilma, 20 år gammal och jag kommer från Hultsfred.
Vad fick dig att åter komma till IFK Växjö?
Min anledning till jag byter klubb till IFK Växjö är att jag känner att jag inte kan utvecklas på de sättet jag själv vill i situationen jag har idag. Jag ser att IFK kan ge mig dem möjligheterna jag behöver och vill ha för att bli en så bra sprinter som jag bara kan.
Vad gör du när du inte är i friidrottshallen?
När jag inte tränar jobbar jag en hel del. Jag försöker även att tillbringa så mycket tid som möjligt med min familj och mina vänner.
Vad är dina mål för sommarsäsongen som kommer?
Mina mål är att utvecklas ännu mer och springa kring dem tiderna jag sprang på i somras, bli så bra jag bara kan. Ett annat mål är även att fortsätta vara en del av landslaget.
Vad är din bästa friidrottsminne som aktiv hittills?
Jag skulle säga att SM i Norrköping 2022 är ett starkt minne då det var min första utomhussäsong efter skada och jag fick bra tider både på 100m och 200m, och även final på båda distanserna.
Din bästa idrottsminne från läktaren?
Finnkampen 2019 när Mondo hoppade stav är ett starkt minne jag har.
Om du fick vara en annan friidrottare för en dag, vem hade du velat vara och varför?
Jag hade velat vara någon med en annan gren än den jag själv utövar. Det hade varit roligt att se hur exempelvis Mondo tränar, hur en vanlig dag i hans liv ser ut och vad han gör när han inte tränar.
Har du någon dold talang du vill dela med dig?
Jag kan spela saxofon 🙂
Välkommen Wilma!
Till La Nucia i Alicante, Spanien, åkte 06:orna en vecka medan Håkans gäng var på andra sidan i Portugals Albufeira. Där finns även Johannas gäng med Jennifer i spetsen för lite långa kast. I en hel annan del av Europa var Ingelas gäng, mer specifikt Makarska i Kroatien. Gemensamt för all var att de hade det varmare än oss hemma och träningen gick, som det brukar i värme, riktigt bra.
Perfekt uppladdning för sommarsäsongen som stundar med Lag-SM kvalet 18 maj som startskott för de flesta.
Våren 2024 kommer vi anordna ett klubbläger från 07or och äldre, så vi kan sammanstråla klubbens erfarenheter samt bygga en härlig klubbanda. Boka in påsken 24, för det är då vi åker!
Igår var första passet där 2009orna fick träna skivstångsteknik med Wilma. Hon hade genomgång av marklyft, knäböj samt några pressar. Med tiden kommer hon utveckla passen i takt som de aktiva utvecklas. Redan i höst är det 2010´nas tur att börja med skivstångens abc medan 2009orna ansluter till fortsättningsgruppen där 07 och 08orna finns. Där tar Wilma över stafettpinnen från Albin som kommer fokusera på coacha i horisontella hopp.
Vi hälsar Wilma välkommen tillbaka!
Är du sugen på att bli tränare också? kontakta sportchefen genom på rafael@ifkvaxjo.se
Inomhussäsongen håller på att sitt slut för denna gång. Vi gläds över att vi har kunnat genomföra en hel vinter med de arrangemang och träningar som vi önskar. Vi vill uppmärksamma alla fantastiska gärningar ni gör (och har gjort) som funktionärer, tränare, ledare m.m. Vi inbjuder er till en IFK-kväll tisdagen den 25 april.
Anmälningsformulär hittar du här.
Hjärtligt välkomna hälsar styrelsen och kansliet IFK Växjö
Vi vill passa på att önska alla en Glad Påsk!
Östsvenska gick som segrare ur Regionmästerskapen. IFK Växjö hade 33 aktiva med under helgen och sammanlagt var det 87 starter. Det slogs 41 stycken personliga rekord och de bidrog med 208 poäng i totalen.
När du handlar på Intersport är du samtidigt med och stöttar vår förening. För du har väl valt att stötta vår förening lite extra under "Mina sidor"?
Detta gäller för dig som redan är eller blir Clubmedlem hos Intersport.
Bli medlem – stötta din förening!
Genom ett medlemskap i Club Intersport får du tillgång till unika erbjudanden samt bonus på alla dina köp. Registrera din förening under "Mina sidor" på intersport.se så går även bonusen till just din förening – varje gång du handlar!
*Gäller på ord. pris t.o.m. 2/4 kl: 23:59. Gäller ej produkter markerade med "exkluderad från rabatter", cykel, hockey, el-scooter, träningsmaskiner, presentkort, elektronik, föreningskläder, supporterprodukter eller beställningsvaror. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter.
Vad är Guldhäftet?
Guldhäftet är en app som samlar rabatter och erbjudanden från lokala företag, där en del av summan går direkt till den förening du väljer att stötta. Appen är gratis att ladda ner och det kostar ingenting att registrera sig.
Exempel på erbjudanden kan vara 20% rabatt på lunch, 20% rabatt på klippning hos frisör eller 25% rabatt på biltvätt på Circle K.
Det gör att du kan spara pengar på shopping, tjänster och upplevelser och samtidigt stötta föreningen i ditt hjärta.
Vill du kan du också välja ett premiummedlemskap för 300 kr, som ger dig tillgång till ännu bättre rabatter i 12 månader.
Så här gör du för att använda appen
Ett till sätt för oss att få intäkter till föreningen är att få fler företag att ansluta sig till Guldhäftet.
Som företag kostar det ingenting att finnas med i Guldhäftet. Kostnaden baseras på antalet kunder som nyttjar erbjudandet hos dig. Du får en kund och vi får en intäkt, till en annonskostnad som du har full kontroll på.
Vill du veta mer, hör av dig till Mikaela Wieslander Mayer, mikaela@ifkvaxjo.se
Rabatten gäller alla Flügger färgprodukter och Fiona tapeter. Vi erbjuder ett brett utbud av förstklassiga färgprodukter, spackel, tapeter och måleriverktyg – allt du behöver för att göra om i hemmet.
Hur handlar man?
På plats i din lokala butik handlar föreningen och dess medlemmar efter sina önskemål. Passa på att ta hjälp av våra kunniga medarbetare för att hitta materialet som behövs för era olika projekt. I kassan anger ni klubbens namn eller kontonummer och erhåller klubbens rabatt på minst 20%.
När det är mästerskap krävs det så klart en invigning. Alla distrikten marscherade in tillsammans och invigningen avslutades med att Edit Wulff som tidigare friidrottat i IFK Växjö sjöng nationalsången.
Distrikten som ingår i Regionmästerskapen Götaland är Östsvenska (Småland, Blekinge och Östergötland), Skåne, Göteborg och Västsvenska (Halland, Bohuslän, Dalsland och Västergötland). Utöver lagtävlingen gjordes det även upp medaljer i de 40 individuella grenarna plus två stafetter.
Det slogs hela 521 personliga rekord, vilket betyder att mer än 50% av deltagarna gjorde sina bästa resultat under hela säsongen på inomhussäsongens viktigaste tävling för dessa 13 och 14 åringar.
För att genomföra en friidrottstävling behövs det väldigt många funktionärer och under Regionsmästerskapen hade vi 173 funktionärer till vår hjälp. Alla dessa är medlemmar eller föräldrar till medlemmar i IFK Växjö och vi är superstolta över att ha ett sådant stort engagemang bland våra medlemmar.
På lördagskvällen bjöds det på magi när Fredrik Karlsson från Comedymagic trollade för deltagarna och efter det bjöds det på en friidrottsinspirerad Kahoot med fina priser.
För dig som gillar statistik:
Under Earth week 2023 samlar IFK Växjö in träningskläder (inkl. skor) som inte längre passar dig men som har många timmar kvar av rörelse, gemenskap och glädje - saker som bara väntar på att få komma till användning igen.
Måndagen den 20/3 och torsdagen den 24/3 mellan kl 18:00-20:00 i Telekonsult Arena tar vi emot de träningskläder du vill ge en andra chans. Samtidigt ger vi dig och andra en möjlighet att ta med något hem för en ny chans att skapa minnen tillsammans. Vore det inte fantastiskt om vi kunde hjälpa ett varv på löparbanan (400 m) med träningskläder, eller varför inte en rad med träningsskor som motsvarar Carolina Klüft's klubbrekord i längdhopp (6.97 m) att hitta nya ägare!
Kläder och skor som lämnas in ska vara hela och nytvättade. Kläder som inte hittar nytt hem kommer få en ytterligare chans vid någon av våra aktiviteter med Miniorlandslaget.
Vi ses i Telekonsult Arena!
Hälsningar
IFK Växjös styrelse
Först ut med IFK Växjö-intresse var F16 60m häck som för Växjös del representerades av Smilla Fermskog och Julia Falk. Båda tjejerna gjorde bra i från sig och Julias försökstid räckte med nöd och näppe till en finalplats. Väl i finalen fick Julia till ett mycket bättre lopp där timingen mellan häckarna satt mycket bättre och insatsen räckte till en silvermedalj, bara 3 hundradelar från guldet.
Näst ut var P16 längd med Kevin Nordin som IFK-representant. Kevin gjorde 3 st stabila hopp, strax under persnivå och placerade sig på 23:e plats.
Nästa gren med Växjömedverkan var P15 höjd med Albin Fagerberg och Måns Måns Hyltsten, där Albin med fina 1.58m placerade sig på 14:e plats och Måns med fina 1.51m på 21:a plats.
Efter detta var det dags för både Liam Belo da Silva och Hugo Sjösten att ge sig in i tävlingen. Grenen var P16 stav. Här persade Hugo med fina 3.46m och placerade sig på 12:e plats medan Liam med fina 3.76m placerade sig som fin 6:a.
Samtidigt som killarnas stav var det dags för Thea Rönnmark att ge sig in i tävlingen i grenen F16 kula. Theas längsta stöt mätte 9.54m och placerade henne på 13:e plats.
I F15 längd gjorde Moa Hultqvist riktigt bra i från sig när hon persade med 19cm och placerade sig som 27:a med nya perset 4.52m.
Nu var det dags för Alma Winroth att ge sig ut i 1000m försök. Alma gjorde ett jättefint lopp och kvalificerade sig till söndagens final. I söndagens final gjorde Alma återigen ett fint lopp och passerade mållinjen som fin fin 6:a med tiden 3:12:89s.
Näst ut på lördagen var Livia Nilsson i F16 tresteg. Livia gjorde en riktigt bra tävling med samtliga 3 hopp över sitt tidigare pers. Det längsta hoppet mätte 10.08m och var en förbättring av sitt pers med hela 42cm. Hoppet placerade Livia på en riktigt fin 13:e plats.
Nästa gren ut var P16 kula med både Liam och Kevin i ringen. Här placerade sig Kevin på en fin 10:e plats med bästa stöten på 12.44m, en placering före Liam på nya perset 12.37m.
Sist ut på lördagen var Hugo Sjösten som gav sig på 1500m försök för P16. Hugo gjorde ett bra lopp som dock inte räckte till kvalificering för söndagens final.
Först ut på söndagen bland IFK:arna var Elias Karlsson i P15 stav. Elias gjorde mycket bra ifrån sig och placerade sig på en jättefin 6:e plats med 3.26m.
Nu var det dags för Gustav Johansson att ge sig in i tävlingen i försök P16 60m. Gustav gjorde ett riktigt bra lopp med tiden 7.69s, endast 2 hundradelar från perset. Tyvärr missade Gustav vidare avancemang med endast 5 hundradelar.
Nästa 60m försök var F16 representerat av Smilla, Julia och Thea. Smilla och Thea gjorde stabila lopp men tiderna räckte inte till vidare avancemang. Julia hade turen på sin sida och gick som sista tid vidare till finalen. Väl där placerade sig Julia på 7:e plats.
Efter detta var nästa gren med Växjö-intresse P16 höjd. Grenen representerades för IFK's del av Liam och Kevin. Här placerade sig Liam på 10:e plats med höjden 1,72m och Kevin på 20:e med höjden 1.62m.
Bland dom sista ut på söndagen var F16 längd. Här fick ingen av tjejerna Julia, Smilla eller Thea riktigt till det och ingen nådde varken upp till pers-nivå eller kvalificering till dom 3 sista hoppen.
Efter en lyckad och mycket trevlig helg vände vi kosan åter mot Växjö. Nu avslutar vi tävlingssäsongen inomhus och går in i en ny träningsperiod för att komma väl förberedda och ännu bättre till en härlig utomhussäsong.
Tack för en trevlig helg både ledare och aktiva. Det är kul och lätt att åka ut med våra trevliga och skötsamma ungdomar. Bra jobbat alla.
En åttamanna trupp med perfekt könsfördelning åkte upp med ungdomarna till Karlstad och facit blev 5 medaljer och ytterligare 3 topp åtta placeringar.
Guldet stod Isak Hughes för i P19 60m där han med tiden 6,80 kunde "enkelt" ta hem loppet.
I M22 klassens 60m's final var det desto tightare om guldet. Både ettan och tvåan i mål fick tiden 6,82 och där var Thomas Jones var en av dem. Dessvärre var marginalerna inte på Thomas sida denna gång han fick nöja sig med ett silver.
I tresteg hoppade Elin Joabsson längre än i Malmö och hoppade hem ett silver med sin fina årsbästa 11,81cm. hon passade på att springa 400m också där hon slutade sexa i finalen med tiden 58,22.
Syster Hanna var också till start på 400m och slutade på en åttonde plats med tiden 59,23. På killsidan hade vi Johan Claeson till start på 400m i M22. En mindre kry Johan sprang medelmåttigt, för att vara han, och slutade sjua. Markus Ljungkvist missade precis finalen på 1500m i P19 klassen men satte personligt rekord med tiden 4.18,17. Sandra Alvero hoppade ytterligare en gång stabilt och tog hem silvret i K22 stav med 3,89.
I F19´s 400m´s final hade vi också jämnheten själv, Elenie Carlsson, till start som den tredje IFK´aren i grenen. Sist ut för dagen sprang hon hem bronset med tiden 56,43.
Samtliga resultat hittar du genom att klicka här!
Den 25-26/2 rullade 4 minibussar upp till Karlstad med våra ungdomar och juniorer för att under två dagar genomföra starter i flertalet grenar. Helgen resulterade i goda resultat, nya PBn och medaljer i alla valörer.
På IUSM17 hade vi 9 aktiva på plats, som gjorde 14 starter i totalt 9 olika grenar. Resultatet blev inte mindre än i 1 guld, 1 silver och 3 brons och dessutom ett antal goda placeringar och personbästan!
Vår långlöpare Theo Eriksson avslutade lördagen med ett starkt lopp på 1500m i hård konkurrens och tangerade PB, 4:44.75. Tilda Holgersson som haft en fin träningsperiod bakom sig efter en tidigare skadeperiod har verkligen fått lön för mödan och kommit igång fint med tävlandet, med resultaten 9.84 i 60m häck och ett PB i längd på 5.10 som med 1cm marginal inte fick de 3 sista hoppen.
Linnea Algotsson ställde även hon upp i 60m häck och satte nytt PB på 9.33. I tresteg, som var en nagelbitare, blev hon i sista hoppen nedpetad ett par placeringar från prispallen och satte nytt PB på 11.39. Vi lär få se mer framöver.
I stav F17 representerade Leonie Mörstam och Ellen Rosenberg IFK Växjös färger. Med övertygande ingångshöjder tog sig bägge vidare en bra bit upp med slutresultat på 335 för Ellen och en bärgad bronspeng för Leonie på 355.
I stav P17 hade tvillingarna Bergström framgångar och lämnade konkurrenterna efter sig på betryggande avstånd. Med stabil hoppning resulterade brödrakampen i ett guld för Isak på nytt PB 474 och ett silver till Viggo på 464. De till vardags mångkampande grabbarna ställde även upp i 60m och längd.
Tredjeplatsen i kula på det fina resultatet 14.03 gick till Anna Askencrantz och närmare en ännu ädlare valör kan man nog inte komma. Med minsta möjliga marginal uppåt, men betryggande avstånd neråt, blev det ett välförtjänt brons.
Tilde Persson visade vem som bestämde, och höjder som tidigare varit slutstationen, fick denna dag se sig besegrade. Resultatet 1.65 gav i helgens tredje brons.
Summerat: En stark insats både på plan, och även utanför, med härligt häng och ett gäng supertrevliga ungdomar!
Samtliga resultat hittar du genom att klicka här!
Under lördagen hade vi klubbens första poängplats (SM pokalen) genom Isak Hughes som knep en fjärde plats efter en tight 60m's final. Sandra Alvero hoppade fina 3,95 i stav, med fina försök på 4m, och slutade på en sjätte plats.
I 400m´s försöken sprang Elin och Hanna Joabsson, Elenie Carlsson samt Anton Bertilsson kring sina årsbästan men endast Elenie gick vidare till final denna gång. I finalen (B final) vann Elenie på ytterligare en tid nära personliga rekordet och slutade femma sammanlagt. Elin Joabsson hoppade även tresteg där hon hoppade längre i varje hopp, dock inga sista tre omgångar denna gång. Micael Fagö vissade sina gamla mästartakter när han satte nytt årsbästa med 4,75 och var ytterst nära 4,90 i herrarnas stavfinal.
Till helgen är det Junior-ISM i Karlstad och där kommer de flesta av ovan komma till start och slåss om medaljerna!
I helgen åkte våra aktiva födda 2008 och 2009 på en gemensam resa ner till Malmö för att tävla på Pallasspelen.
Det var 21 aktiva, som bjöd på många fina resultat och placeringar under helgen. Totalt 12 personbästa slogs och togs 3 medaljer.
Det slogs hela 23 personliga rekord plus ett tangerat pers, samt 2 SB och ett tangerat säsongsbästa.
I de äldsta klasserna blev det pers av Ronja Rickardsson i kula, Linnea Algotsson på 200m och tresteg, Tilda Holgersson som länge varit borta pga skada persade igen i längdhopp och Theo Eriksson persade på 1500m.
För de yngre grupperna persade följande aktiva:
Ett stort grattis till alla!
Silvret bärgades redan på lördagen då Julia Falk gjorde en väldigt stark insats i F16 femkamp. Det blev en stenhård fight ända in på målsnöret i avslutande 600m och Julia var till slut bara 55 poäng från guldet. Sett till de skilda grenresultaten så blev det personbästa i längd och 600m, men också tangerat på höjd och starka resultat både i 60mh och kula.
Bronset lyckades Isak Bergström knipa i P17 sjukamp som avgjordes under dramatiska förutsättningar och med en liten poängmarginal till fjärdeplatsen. Det var en rakt igen om väldigt stark serie som ledde fram till Isaks framgång och nämnvärt är personbästa i såväl 60m, stav, längd, höjd och 800m, där stavresultatet dessutom placerar honom som delad Sverige-etta för åldersklassen i år.
Men utöver dessa båda medaljer var det flera andra som gjorde väldigt bra insatser i helgen. Snubblande nära bronset var Liam Belo Da Silva, och ja, jag menar verkligen snubblande nära, för hade Liam stått på benen på avslutande 800m-loppet när han tyvärr gick i backen efter 785 meters löpning så hade IFK kunnat ha haft en medalj till. Så nära var det och med knuten näve får det istället bli motivation till sommarens mästerskap. Liam noterade under sin mångkamp fyra individuella personbästan (varav 800m var en av dessa PB:n trots fallet) och han slutade totalt som fyra i P16 sjukamp.
Bland de andra IFK-deltagarna noterar vi att Viggo Bergström slog tre individuella PB:n och slutade totalt som 5:a i P17 sjukamp. Vera Undin Cederberg som gör sitt första SM någonsin slutar 8:a i F15 femkamp efter två individuella PB:n. Kevin Nordin slutar också 8:a i P16 sjukamp med fem individuella PB:n. Vendela Mörstam slutar på 11:e plats i F19 femkamp och tar med sig tre individuella PB:n.
Följande gäller:
Den nya lekplatsen kommer att öppnas denna vecka (v 5).
Asfaltering av gång- och cykelväg mot Sjukampsvägen kommer att ske till våren. Under vintern kommer gång- och cykelvägen därför inte att snöröjas men i övrigt hållas öppen.
Gräsytor, bollplan och hinderbana kommer att öppnas så snart gräset är etablerat och tål att användas. Tidpunkten beror på vårens väderförhållanden men vi tror att gräset är tillräckligt etablerat någon gång under försommaren.
Vänligen respektera avspärrningarna så att parken kan öppnas i sin helhet så snart vädret tillåter!
På plats för att mottaga priset var Lars, Filip och Karin från Atea samt Ingela och Mikaela från IFK Växjö. Utöver vandringspokalen fick vi även en check på 50.000 kr som ska gå till att fortsätta utveckla Miniorlandslagsverksamheten.
Men idag fick alla i Växjös Miniorlandslag känna på pokalen och de var mycket glada och stolta över denna utmärkelse. Miniorlandslaget i Växjö tränar på Araby Park Arena och de flesta går på mellanstadiet på Centrumskolan och Ulriksbergsskolan. Ca 30 barn är med varje onsdag på träningen som leds av våra unga tränare Amanda Cederlöf, Abbas Taheri Nilsson, Kajsa Lindh och förre detta löparen Abdinur Aden. Under första terminen har även fem föräldrar anslutit till tränarteamet vilka också har genomgått en friidrottsutbildning som vi hade i början av året. Arbetet med Miniorlandslaget fortsätter och vi ska göra allt vi kan för att göra detta riktigt bra.
Foto: Atea
Den vinnande föreningen har med ett brinnande engagemang och ett tätt lagarbete med sitt lokala Atea kontor skapat en aktivitet med det lilla extra. Med smarta initiativ som föräldrautbildning, låneskor och fruktlåda efter träning har man lyckats bygga en gemenskap kring aktiviteten som uppskattas av både barn och föräldrar. Tillsammans har man jobbat långsiktigt mot uppsatta mål och med mycket hjärta är man med och gör skillnad på orten.
Foto: Atea
Totalt var det i gruppen 36 stycken ungdomar som var i farten och tävlade. Våra 36 stycken ungdomar gjorde totalt 72 starter och samlande ihop till ett stort antal framskjutna placeringar och personbästan. Totalt blev det för gruppen 13 styck pallplaceringar, samt 26 PB och 6 SB.
Resultat och pallplaceringar fördelades enligt:
Bra jobbat och kämpat av samtliga, såväl aktiva som funktionärer.
Ungdomsgrupperna hade en bra helg, med fina resultat och de aktiva hade väldigt roligt.
09-gruppen 2 st pallplatser, 2 st b-finaler, 2 st finaler och fick med sig många personliga rekord.
10-gruppen hade 17 st pallplatser 1-6, många slog personliga rekord och flera som gjorde sin första tävling.
11-gruppen hade en ännu bättre helg med hela 36 stycken personliga rekord, 10 pokaler delades ut i denna ålder och ut över det fick de med sig 15 medaljer. För vår yngsta och nyaste grupp, 12-gruppen, blev det många fina resultat och topplaceringar.
Under fredagen var det 200m som dominerade och där hade vi "come backande" Vendela Rydbäck efter ett upphackad 2022. Med tiden 24.85 var hon endast 1/100 del från sitt personliga rekord inomhus. Även systrarna Joabsson var i farten med Elin och Hanna som satte nya pb's inne med 25,89 respektive 26,81. På killsidan hade vi Johan Claeson och Anton Bertilsson till start med stabila insatser med 22,56 respektive 22,86.
Under lördagen sprang samtliga ovan även dubbla sträckan 400m. Med 57,01 på Vendela, 58,48 på Elin, 59,02 på Hanna, 49,60 på Johan och 49,83 på Anton. Den som tillkom på sträckan var Elenie Carlsson som som endast var 1/10 från sitt innepers med 57,20. Dubblar vi sträckan igen hamnar vi på 800m där Hanna Joabsson sprang på fina 2.15,80 tillika personbästa.
Om vi kollar till våra hoppare så hade debuterande Micael Fagö som efter landning utanför mattan på träningen lyckades ändå hoppa 4.38 i debuten. I sandgroppen hade vi en jämn kamp mellan Hannes Hertzman och Moltas Strömberg där den förstnämnde var strået vassare och hoppade 5.96 mot Moltas 5.83.
I formel1 sträckan 60m hade vi Isak Hughes som tog hem bronset på fin fina 6.81 i finalen efter en sämre reaktion. I försöken var han 4/100delar snabbare med 6.76. Lägger vi till häckar så sprang Hannes Egonsson riktigt bra i sin seniorhäckhöjds debut. Med 8,20 tog även han hem bronset. Någon timma senare i extraloppet sänkte han sig till fin fina 8.11.Avslutningvist hade vi två killar till start på 1500m i form av Johan Karlsson, som debuterade på tävlingsbanan, och Markus Ljungkvist. Båda sprnag jämna och stabila lopp och fick slutresultat 4.35,28 respektive 4.24,39.
Finlands etta Samuel Purola springer 200m och möter danske VM-fyran på dubbla distansen Benjamin Lobo Vedel.
På 200 meter kvinnor finns svenska mästarinnan Lisa Lilja Ullevi med, hon har klubbkamraten Elvira Tanderud som främsta utmanare .
På lördag möts IVM -trean Carl Bengtström och IVM fyran Benjamin Lobo Vedel i en mycket spännande duell. Här finns också IFK Växjös toppduo Johan Claesson och Anton Bertilsson på startlinjen .
På Kvinnliga 400m gör IFK Växjös topptrio Vendela Rydebäck, Elenie Carlsson och Elin Joabsson spännande starter .
Dessutom blir det vinterns första 60 meters lopp för IFK Växjös toppsprinter Isak Hughes.
Tävlingarna börjar fredag kl 18.30! Följ dem på plats i Telekonsult Arena eller t itta på livesändningen på friidrottskanalen.se
Sandras spanske tränare Luis hängde med för att titta hur vi tränar stavhopp i Växjö och för att träffa Sandras IFK-tränare Peter och Stefan.
Det har blivit en trevlig tradition att några fritids väljer att vara med på våra lovaktiviteter. Denna gång hade vi besök av Östra Lugnets och Ulriksbergs skolor. Miniorlandslaget var också på plats med 15 barn/ungdomar.
Tack till alla som kom och våra duktiga aktiva som är ledare vid dessa aktiviteter.
Vi vill även önska Er ett Gott Nytt Friidrottsår!
Klart är redan att svenska rekordhållaren och silvermedaljören från inomhus-VM i vintras, Thobias Montler hoppar längd denna kväll.
Den snabbe finnen Samuel Purola är tillbaka i Telekonsult Arena för att försöka slå det finska rekordet på 200 m som sattes av Jonathan Åstrand i Växjö 2013.
Säkra upp din biljett redan nu för att inte missa detta.
*Ordinarie pris är 100 kr per person. Alla medlemmar i IFK Växjö får 50% rabatt på biljetterna till sig och sin familj. Uppge rabattkoden "Medlem".
Förhoppningsvis har vi flera aktiva från IFK Växjö att heja på i både senior- och ungdomsfinnkampen.
Vad ingår:
*För dig som varit funktionär vid minst fyra tillfällen totalt under 2022 och 2023 erbjuder vi en rabatt på 750 kronor. Är du osäker på hur många funktionärsuppdrag du gjort går det bra att maila kansliet.
Genom Intersport kan du ge bort sport och stötta föreningslivet. Då kan fler barn idrotta och ha kul tillsammans. Att se barn och ungdomar som idrottar och har roligt tillsammans gör oss alla varma i hjärtat. På allt du handlar hos Intersport ger de 3% tillbaka. En klapp från dig blir en klapp till föreningslivet. Just nu får du dessutom 25% rabatt på allt*, som en extra julklapp.
När du handlar på Intersport ger de 3% av alla köp tillbaka till IFK Växjö, för du har väl valt oss som förening att stötta extra på "Mina sidor"? Så, ge bort sport och hjälp oss att stötta föreningslivet. God jul och stort tack!
Välkommen till någon av alla butiker eller till intersport.se
*Gäller på ordinarie priser och kan ej kombineras med andra rabatter och erbjudanden. Gäller ej produkter markerade med "exkluderad från rabatter", hockey, föreningskläder, supporterprodukter eller beställningsvaror. Gäller t.o.m. måndag 19/12 kl. 23.59.
Lördagen den 14 januari finns det möjlighet att delta på en heldag för ungdomar mellan 15-25 år som gillar löpning och vill lära sig mer genom både praktiska och teoretiska pass i ledning av David Stridfeldt och Frida Kristiansson.
Dagen är kostnadsfri och vi bjuder på lunch. Sista anmälan är den 2 januari via denna länk: https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1688697
Trevlig helg och God Jul om vi inte ses eller hörs innan dess ?
Hälsar
Emma Ahlstrand, Verksamhetsansvarig Östsvenska Friidrottsförbundet.
Årets 16-åriga flicka utdelas till den suveräna Anna Askencrantz som dominerat sin specialgren diskus under hela sommaren i sin åldersklass. Anna som är bördig från Kosta har tävlat och tränat i IFK nu några säsonger under ledning av Niclas Stenberg. Hittills har diskusen flugit 43.45 och Anna har hunnit med både USM-guld och Ungdomsfinnkamp. Nu går hon på Friidrottsgymnasiet för att bli ännu bättre på att rotera.
Årets 16-årige pojke kommer att delas mellan två väldigt likvärdiga, värdiga och lika unga killar.
Isak Bergström hade under sommaren en lysande utveckling i stav och med sitt nya PB 4.61 vann han en meriterande seger på USM. Han lyckades dessutom med bedriften att bli fyra på USM i tiokamp.
Viggo Bergström tog silver i stav både vid USM inne och ute. Men den största utvecklingen hade nog denna mångkampssatsande grabb i spjut då han under säsongen ökade sitt PB med 12.5 meter och lyckades bli silvermedaljör på USM på resultatet 56.99.
För att vi ska fortsätta att leverera förstklassiga mediaproduktioner så krävs några med stort intresse och kompetens. Till media kommer det ofta några nya föräldrar. Dessa lär Karl-Johan upp, på ett positivt sätt.
De bidrar på ett positivt sätt till att träningsgruppen fungerar väl. Deras engagemang innefattar mer än bara ordinarie träningar. De tar ansvar för sociala aktiviteter samt medverkar även i stavgruppen. De visar ett mycket stort ansvar genom att vid ett flertal gånger delta i träningar, även vid tillfällen när de egna barnen inte kan vara med.
Grattis till er båda!
Med ihärdig rehabträning och tålmodig upptrappning tävlade hon lite under förra sommaren. Detta året har hon exploderat i sin utveckling och sänkt sig med över två sekunder på 400 m till fina 56,81 och fått springa både 400 m häck och långa stafetten på Ungdomsfinnkampen.
Grattis Elenie!
Höjdpunkten är naturligt vis då Isak blev tvåa på Ungdoms-EM i Jerusalem på den eleganta tiden 10,36. Det är faktiskt den näst snabbaste tiden någonsin av en svensk junior och då har Isak två år kvar i klassen. Han passade dessutom på att vinna USM på 100 m, bli fyra på Friidrotts-SM och vinna Ungdomsfinnkampen både individuellt och genom en fin sistasträcka på 4x100 m.
Grattis Isak!
På fredagskvällen förra veckan åkte våra ungdomsaktiva till Göteborg för tävling. Under våra gemensamma tävlingsresor hyr vi buss för att skapa mer gemenskap mellan våra aktiva. Under bussresan bjöd våra aktiva från 09-gruppen på musik och sång. Musiken varvades med Kahoot spel med temat friidrott och Göteborg. De aktiva lämnade Göteborg med 22 personbästan och 15 medaljer då de 8 bästa i varje gren från medalj.
På lördagen efter tävlingen åt de pizza på Pizzeria Pomodoro och helgen avslutades med ett stopp på McDonalds.
Anton Bertilsson som det handlar om gjorde alla sina åtta lopp på 400 m häck under det förra årets personliga rekord. Bästa tiden 51,13 kom i Karlstads GP då Anton var bäste svensk men årets största idrottsstund för honom utspelades i Norrköping då han under Friidrotts-SM knep sin först senior-SM medalj; ett brons. Som belöning för detta blev Anton uttagen till Finnkampslaget och i sin seniordebut blev han tvåa inför en kokande Olympiastadium i Helsingfors.
Ett stort GRATTIS till Anton!
Vi välkomnar Rafael Askros som ny Sportchef i IFK Växjö. Han påbörjar sin halvtidstjänst 1 december. Han kommer inledningsvis att få en överlämning och introduktion från företrädaren Håkan Widlund, med flera.
Rafael har en egen elitkarriär på kort häck där han representerade Ullevi FK och senare Falu IK. Hans insatser som tränare förde honom vidare till Lidingö. De senare åren har han även varit landslagsledare för ungdoms/juniorlandslagen med aktiva födda 1999-2001.
Parallellt med tränargärningen så har Rafael också jobbat med stora arrangemang som Vasaloppet och Lidingöloppet.
Nu hoppas vi att vårt fantastiska tränargäng tillsammans med Rafael ska kunna lotsa IFK Växjö till fortsatt framgång.
Staden är mest känd för sina 3 fina stränder och de vackra bergen runt om staden, sina många Michelinrestauranger och, om man gillar fotboll förmodligen också fotbollslaget Real Sociedad. Folket här är i allmänhet mycket idrottsintresserade så det finns fina träningsmöjligheter för alla möjliga idrotter. Friidrott tränar man bra såväl utom- som inomhus vilket ju är tur eftersom temperaturen på vintern faktiskt kan gå ner mot nollstrecket. Hösten har hittills dock bjudit på fantastiskt väder och varit ovanligt varm.
I stavhoppsgruppen är vi 9 personer som tränar tillsammans 6 dagar i veckan med ledigt söndagarna. Förutom att träna, pluggar jag också vidare på min Linnéuniversitetsutbildning på distans samtidigt som jag studerar lite spanska lokalt här.
Jag trivs väldigt bra här nere och ska se till att njuta ordentligt. Hoppas att vi ses i jul!
¡Muchos abrazos!
Sandra Alvero
Min träningsgrupp här i Spanien
Den kändaste stranden i San Sebastián, La Concha.
Matilda Elfgaard och Jess Sardar Elfgaard på besök en vecka i oktober.
Guggenheimmuseet I Bilbao
För att föreningens arrangemang ska vara möjliga krävs det att alla är med och bidrar med tid och engagemang. IFK Växjö har en policy för hur många funktionärsuppdrag varje person/familj ska bidra med. Vi säkerhetsställer att alla också verkligen gör sin del för att inte belastningen ska bli allt för hög på några få personer.
Om ni inte själva väljer vilka datum ni kan hjälpa till på kommer vi välja åt er. Så kika i kalendern när det är födelsedagskalas, cuper/tävlingar och så vidare och planera in när ni kan hjälpa till som funktionärer. Ni som själva ska tävla bör även ta hänsyn till vilka tävlingar ni själva ska vara med på, just dessa tävlingar är det ju inte så bra att sätta upp sig som funktionärer på 🙂
Till funktionärsanmälan 2023: https://ifkvaxjo.myclub.se/menu/pages/20410
Ni hittar denna information, startlista, resultat med mera här: https://ifkvaxjo.myclub.se/klubbmasterskapet
Passa på att kika in i vår webshop där det just nu finns extra bra priser på utvalda artiklar samt produkter för träningen utomhus i vinter.
Tänk på att lägga din order i god tid om ni vill ha den till jul, dock senast 16/12.
Till IFK Växjö webshop: https://team.intersport.se/ifk-vaxjo
Inga förkunskaper krävs för att delta och alla medlemmar är välkomna och viktiga!
För att vara röstberättigad på årsmöte krävs:
Förslag till föredragningslista för årsmötet skickas ut senast två veckor före årsmötet. Har du frågor eller önskemål du vill ta upp på mötet, eller kanske någon du vill föreslå till styrelsen för 2023? Skicka ett mejl till oss!
Föranmälan är inget krav men för att vi ska kunna köpa fika och skriva ut handlingar så det räcker vore det toppen om du mejlade oss i förväg till adress anmalan@ifkvaxjo.se senast dagen före mötet.
I samband med årsmötet har vi även prisutdelning och utdelning av stipendier för att uppmärksamma några av alla insatser som gjort i/för IFK Växjö under 2022.
Hoppas vi ses på årsmötet!
Här kommer årets nya klubbrekordsnoteringar. I vanlig ordning så reserverar vi oss för eventuella missar. OM så är fallet kontakta undertecknad, så det blir rätt i Verksamhetsberättelsen.
Män Halvmarathon | Gustav Runefors -00 | 01:10:58 | 21/5 -22 | Göteborg | |
Män Maraton | Gustav Runefors -00 | 2.34.37 | 15/10 -22 | Växjö | |
Män 22, Pojkar 19, Pojkar 17 Löpning 100m | Isak Hughes -05 | 10.36 | 5/7 -22 | Jerusalem, ISR | |
Pojkar 15 Stafett 3x800m | 7.07.54 | 28/5 -22 | Göteborg | ||
Liam Belo da Silva -07, Hugo Sjösten -07, Kevin Nordin -07 | |||||
Pojkar 13 Löpning 1500m | Joar Andersson -09 | 4.36.82 | 17/9 -22 | Eslöv | |
Kvinnor Diskuskastning 1.0 kg | Jennifer Rudberg -98 | 53.43 | 7/8 -22 | Norrköping | |
Flickor 19 Stafett 3x800m | 7.03.90 | 29/5 -22 | Göteborg | ||
Hanna Joabsson -04, Louise Eliasson -04, Elin Joabsson -04 | |||||
Flickor 16 Diskus (1,0) | Anna Askencrantz -06 | 43.45 | 9/7 -22 | Helsingborg | |
Flickor 15 Löpning 80m | Julia Falk -07 | 10.16 | 26/8 -22 | Uppsala |
Det var en mycket intressant helg med föreläsningar och styrketester. Vi fick ta del av kostråd, antidoping, verksamhetsåret 2022 samt kommande säsong 2023.
Mångkamparen Markus Nilsson höll ett mycket intressant och uppskattat föredrag om sin framgångsrika sommar 2022 med 4:e platsen i EM som höjdpunkt.
Vi som var där var ledarna Tomas Bergström och Mathias Falk samt mångkamparna Isak Bergström, Viggo Bergström, Liam Belo da Silva och Julia Falk.
IFK Växjö har bokat sitt Årsmöte till måndagen den 12 december kl. 19 i Telekonsult Arena. En viktig funktion i alla föreningar är Valberedningen. De har till uppgift att föreslå kandidater till en den styrelse som väljs på Årsmötet. Det kan handla om förslag på omval (där styrelsemedlemmar står till förfogande att kvarstå i styrelsen) eller nyval, när någon ny i styrelsen föreslås.
Sammankallande i Valberedningen är Maria Gunnarsson, även känd som tränare i 05-gänget. Har du tankar, funderingar eller förslag på kandidater så ta en kontakt med Maria, mejl: kattmia@gmail.com
Vi börjar med lunch på Quality Hotel Royal Corner kl. 12:00, följt av information och diskussion kring IFK Växjös verksamhet framåt. Höstmötet avslutas med föreläsning av Nils van der Poel kl. 15:45 på Linnéuniversitetet.
Se Inbjudan Höstmöte för mer info.
Anmäl dig här https://forms.gle/4odmsszsnsVpuJen8 senast den 7 november.
Vänliga hälsningar,
Styrelsen
Vi bor hos Johans gudfar och har både strand och pool precis nedanför balkongen. När vi inte tränar på gymmet en bit bort eller springer på grusslingor i närheten njuter vi av sol och bad och gråter/fnissar åt att HV71 och Tottenham är dåliga lag.
Ses hemma i Växjö!
Hälsningar
Johan, Anton, Hampus och Vendela
Svensk Friidrott hade inför European Athletics Convention sökt utmärkelser för tre medarbetare. Samtliga erhöll utmärkelsen vilket gläder oss mycket. Här nedan följer presentationen av vår Håkan Widlund med motvering:
Håkan Widlund tilldelades Coaching Award. Håkan har ett långt engagemang inom Svensk Friidrott där han verkat på olika nivåer. Allt från klubbtränare i IFK Växjö, tränare på RIG i Växjö och Landslagsledare för juniorlandslaget under många år. Håkans ledarskap är inkluderande och involverande, baserat på en stark värdegrund och allas delaktighet. Han har ett stort föreningsengagemang där han även verkat i styrelse och som tävlingsledare.
/Christina Liffner
Observera att skogränsen i Telekonsult Arena gäller FÖR ALLA. Det betyder att man inte har samma skor inne som ute. Föräldrar/medföljare kan använda skoskydd om man inte vill vara barfota. Genom att vi inte drar in extra smuts och skräp i arenan så undviker vi att behöva lägga extra mycket tid på att städa vilket håller nere kostnadernaför föreningen.
Ställ även tillbaka redskapen efter er när ni har tränat klart. Varje morgon får vi lägga onödig tid på att ställa tillbaka redskap och material. Går något sönder så säg till.
Tack för att vi ALLA hjälps åt att hålla Telekonsult Arena fortsatt ren och väl fungerande.
Fredrik Ahlström, Arenachef Telekonsult Arena, 0470-73 10 50
I lördags så firade vi 10 år i Telekonsult Arena. Tillsammans med Telekonsult Syd så lockade vi hundra aktiva, och ytterligare drygt hundra medföljare.
På förmiddagen så var det dags för de yngsta. Detta i form av en mångkamp, där de fick föra upp sina egna resultat på ett diplom. De fick testa häcklöpning, längdhopp, stavhopp, kula, spjut och en avslutande löpning på 200 meter. Sammanlagt så kom här cirka 70 barn.
Någon timme senare så var det dags för åldersgruppen 10-14år. De cirka 30 ungdomar som var med fick chans att välja stationer/grenar som leddes av våra äldre aktiva.
Efter respektive pass så bjöds alla på hamburgare, muffins, dricka, kaffe och present från Telekonsult Syd. Sammantaget en trevlig dag med ett lite annorlunda upplägg.
Uzit erbjuder en applikation med mängder av smarta funktioner som kopplar samman köpare och säljare av sport-, barn- och fritidsartiklar. Samtidigt som man säljer eller köper någonting via Uzit bidrar man till IFK Växjös verksamhet. Uzit undanröjer de hinder som begränsar en rättvis idrott. Alla få chansen att utvecklas inom sin sport, som aktiv, som ledare, som träningskamrat och människa. Framför allt ska barn- och ungdomar få möjlighet till ett livslångt idrottsintresse där träning och hälsa alltid ska kunna vara en del av deras vardag.
- Vi har valt Uzit av flera skäl. En av anledningarna är att bidra till att urväxta spikskor, träningskläder och annan begagnad utrustning får ett längre liv. Att det dessutom hjälper oss att bidra till ett mer hållbart samhälle både miljömässigt och ekonomiskt ser vi som en annan viktig anledning.
Vår härliga förening är en del av det svenska idrottsundret - i vår förening ska alla kunna vara med och alla är värda lika mycket. Så har det alltid varit och så ska det förbli. Därför är det av yttersta vikt att vi undanröjer de hinder som begränsar en rättvis idrott. I vår förening ska alla få chansen att utvecklas inom sin sport, som aktiv, som ledare, och som människa. Framför allt vill vi att våra barn- och ungdomar ska få ett livslångt idrottsintresse och att träning och hälsa alltid ska vara en del av deras vardag.
För att detta ska vara möjligt får inte idrotten vara för dyr, vare sig för utövare eller familjer. Dessutom måste vi alla minimera den belastning på miljön som idrottandet medför.
Därför har vi valt att samarbeta med Uzit – den svenska idrottsrörelsens smartaste medspelare. Med Uzit får vi en plattform där vi kan etablera en andrahandsmarknad för såväl vår idrotts utrustning som i princip allting inom barn- och fritid.
Våra ungdomar växer fort både som utövare och människa. Vi vet alla hur mycket urvuxna och oanvända prylar det ligger i våra förråd, garage och källare. Väldigt mycket skulle kunna användas igen och igen. Uzit erbjuder en app med mängder av smarta funktioner som kopplar samman köpare och säljare av sport-, barn- och fritidsartiklar. Samtidigt som du säljer eller köper någonting via Uzit bidrar du till ungdomsverksamheten i vår förening.
Med Uzit ramlar det inte bara in en slant till dig och vår förening. De stora vinsterna gör miljön och idrottssverige som får nytta av den utrustning du glömt bort att du har. Så gå ner i källaren, in i förrådet, ut i garaget och leta fram dina sport-, barn- och fritidsprylar. Någon annan kommer att ha stor glädje av dem.
Du registrerar ditt konto på https://open.uzitapp.com/JvFENTT71tb och säljer sedan hur mycket du vill, när du vill för endast 29kr i månaden där halva intäkten går tillbaka direkt till klubben. När du säljer något bestämmer du själv hur mycket av försäljningen som ska
tillfalla föreningen, minst 10% men du kan också välja att skänka 100% av försäljningen till oss.
Välkommen att bidra till en mer rättvis, miljövänlig och demokratisk idrott med många vinnare.
IFK Växjö söker en Sportchef på 50% enligt bifogad annons.
Håkan Widlund har sedan fyra år haft stora delar av uppgifterna i en kvartstidstjänst, han har själv valt att säga upp sig från sin tjänst i IFK Växjö. Men Håkan fortsätter som ideell tränare i IFK Växjö.
Hej!
Här kommer en påminnelse om anmälan till 10 års firandet av Telekonsult Arena. Barn på våra Friidrottsskolor och Öppna träningen är välkomna mellan 10.00 och 11.30 samt barn i årskurs 4-7 (födda 2009-2012) är välkomna kl. 12.30-14.00. För äldsta gruppen så är programmet lite förändrat mot tidigare. Alla föranmälda bjuds på hamburgare med bröd samt dricka.
När: 15 oktober
Var: Telekonsult Arena
Anmäla: Via detta formulär, senast den 12 oktober.
Program:
Hälsningar
IFK Växjö Arena AB, IFK Växjö och Telekonsult Syd
I ursprungliga inbjudan så nämnde vi Tränarkonferens samma dag. Denna kommer senare och preliminärt i november.
Tisdagen den 1 november 2022 har IFK Växjö höstlovsaktivitet för alla friidrottssugna! Träningen kommer vara inomhus i Telekonsult Arena. Anmälan till aktiviteten görs i formulären nedan, senast den 30 oktober. Endast föranmälan.
Aktiviteten är gratis för alla, sprid gärna informationen till era kompisar som inte är med i verksamheten redan så fler får testa på friidrott.
Välkommen!