IFK-VÄXJÖ-_RGB

träna

 

Friidrott är roligt och utvecklande!

Visst är det otroligt inspirerande att se våra svenska och utländska friidrottsstjärnor hoppa högt och långt, springa fort och länge, eller kasta långt? Blir du så inspirerad att du själv vill prova på friidrott, för att få veta om det i det stora utbudet av grenar finns någon som passar just dig? Friidrott kan du börja med när som helst i livet, det är ALDRIG för sent. Har du hållit på med andra idrotter är steget till att börja med friidrott ännu mindre, men så klart är även du utan idrottsbakgrund välkommen.

Inom IFK Växjö finns ett stort antal barn/ungdomsgrupper och vi är ett glatt och busigt gäng med killar och tjejer som tränar, friidrottar och har en massa annat roligt för oss!

Du är välkommen närsomhelst, oavsett om du bara vill bara prova på eller börja på riktigt. Har du blivit så sugen att du skulle vilja börja med friidrott så kontakta vårt kansli eller någon av våra duktiga ledare/tränare för att få mer information om hur du går tillväga.
Du behöver inte kunna något om friidrott, det lär vi dig och vi lovar att du kommer hitta något som du tycker är jätteroligt!

Det är ju det som är det bästa med friidrott, att det finns så många olika grenar att välja mellan så att du alltid kan hitta något som du tycker särskilt mycket om. Vem vet, du kanske inte är en hejare på att springa fort, men däremot kanske du kan stöta iväg en kula långt!!

IFK Växjö består av cirka 20 träningsgrupper där vi nästan enbart har föräldrar som ledare/tränare i grupperna, vilket fungerar mycket bra. Vi erbjuder våra ledare/tränare olika fortbildning och utbildningar. Stödet från föräldrarna är mycket viktigt och vi önskar att föräldrarna följer med gruppen upp i åldrarna. Samtliga träningsgrupper på grundskolenivå, och även flera av de äldre, bedrivs med hjälp av tränarteam. Det betyder att det är ett gäng tränare/ledare som tillsammans ansvar för gruppens verksamhet.

För lågstadieåldrarna har IFK Växjö ett stort antal Friidrottsskolor runt om i Växjö Kommun. Från 10 års ålder utgår träningsgrupperna ifrån Telekonsult Arena och Arenastaden.

Friidrottsskolor för barn i årskurs 1–3

IFK Växjö bedriver ett antal friidrottsskolor i Växjö Kommun. Här tränar barn i årskurs 1-3 tillsammans, både flickor och pojkar i samma grupper. Med verksamheten i närområdet för våra yngsta vill vi öka tillgängligheten till att få testa på friidrott. Grupperna kryddar verksamheten med att förlägga vissa träningar i Telekonsult Arena. Verksamheten präglas att i lekfulla former få testa på friidrottens olika grenar. Leken syftar även till att utveckla motorik och koordination. I dessa åldrar har vi träning 1h i veckan.

Träningsgrupper för barn i årskurs 4 och uppåt

När barnen börjar fjärde klass bedrivs träningen på Arenastaden, utomhus på Värendsvallen och inomhus i Telekonsult Arena. De aktiva får i träning testa på alla friidrottsgrenarna, samtidigt som de får utveckla sina fysiska färdigheter. Flickor och pojkar tränar fortfarande tillsammans och från femte klass börjar träning tillsammans med andra åldersgrupper då det erbjuds mer grenspecifik träning för de som vill tävla i friidrott.

Antalet pass i veckan ökan med ålder. De yngsta erbjuds en träning i veckan. I högstadiet erbjuds ungdomarna flera pass i veckan. Träningen är även fortsätt allsidig, och något av tillfällena kan vara rena ”fyspass” med styrka och uthållighet. Från gymnasieålder så övergår träningen till att bli mera specialiserad mot en gren, och där blir träningsgrupperna också mera grengruppslika.

Sommaridrottsskola

Varje sommar så arrangerar vi sommaridrottskola där vi erbjuder alla sugna barn att prova på friidrott. Under dessa veckor på sommarlovet blir barnen ledsagade genom friidrottens grenar, med lek, stim o stoj och hjälp av alla våra äldre aktiva friidrottare.

Klassikern är det obligatoriska badet i slutet av sommaridrottsskolan, det är inte alla som kan komma hem och säga att man har badat i en vallgrav på Värendsvallen!

Vill du veta mer? Klicka på länkarna nedan för att komma till de olika gruppernas sidor:

Är du född tidigare än 2003 eller har frågor och funderingar går även bra att kontakta oss på tel. 0470-161 16 eller via mail: info@ifkvaxjo.se så försöker vi vägleda dig till rätt person.

 
Friidrottsskola 4